dilluns, 29 de juliol del 2024

CERCLE/QUADRAT

BARNETT, Mac.
Cercle / Quadrat

Nubeocho, 2024.

ISBN: 9788419607614

 

Quadrat i Cercle són dues històries que completen la trilogia iniciada amb Triangle, del meravellós duet Barnett-Klassen, i que té el seu correlat en la sèrie «L’illa de les formes», d’Apple TV. Els dos llibres presenten el mateix format quadrat i minimalista, en el qual predominen el blanc, els colors terrosos i les mirades plenes d’expressivitat dels protagonistes, unes mirades que tenen el segell de Klassen i que ens recorden molts dels seus personatges, ja clàssics, com ara els protagonistes d'El lladre del barret, On és el meu barret?, o La roca del cel.

Tots dos relats apropen els lectors a dues experiències viscudes pels protagonistes, i les expliquen de manera simple i amb humor, però, alhora, amb una qualitat impecable, que convida els lectors a la reflexió a partir dels interrogants finals que obren el text a la interacció i a «llegir aixecant el cap», com diria Barthes.  

Quadrat explica la feina que aquest personatge fa cada dia i el reconeixement que rep per part de la Cercle, que és capaç de veure els dots artístics del seu amic i li demana una escultura d’ella. Però és en Quadrat realment un artista? Aquesta pregunta ens fa reflexionar al voltant de les expectatives i de com ens veiem i com ens veuen els altres.

L’últim llibre de la trilogia, Cercle, ens mostra els tres amics –Triangle, Quadrat i Cercle– jugant a fet i amagar, i com Triangle trenca les regles al decidir amagar-se darrere de la cascada. Cercle entra a buscar-lo i aquí comença la intriga: la foscor s’apodera dels fons de pàgina i les mirades prenen una importància encara més gran. Llavors sorgeix el misteri i també la invitació a imaginar noves formes per continuar gaudint del treball d’aquesta parella magistral.  

Martina Fittipaldi  -Faristol-

 

MILL EL GRILL

GARCÍA MOLSOSA, Oriol. Mill el grill

Combel, 2023.

ISBN: 9788491019619

Amb l’habitual format quadrat (20,5 x 20,5 cm), cantoneres arrodonides i fulls en cartoné, Oriol Garcia Molsosa, el músic garriguenc, ofereix alhora als petits lectors un breu relat de companyonia amical i un concert ben atractiu, perquè aquest llibre és d’aquells que si es premen botonets... sona! I sona molt i molt bé! Llàstima que no s’indica qui és el compositor de la peça. Potser el mateix autor?

Els seus protagonistes/intèrprets són successivament un grill que canta, un gos que borda, una gallina que escataina i un ruc que brama, tots ells retratats amb el traç solt i la traça habitual de Gusti, que amb pocs trets fa ben vius aquests quatre músics, dels qui tenim proves acústiques que toquen molt millor que els de Bremen.

Un text ben mesurat i escandit, de frases breus i entenedores, rimat sense enfarfegar, acompanyat de formes i colors que harmonitzen força bé amb el relat simple, enginyós i atractiu, fan d’aquest àlbum una petita joia. Com una llavor lectora tan rodona com els botonets que conté.

Teresa Duran Armengol -Faristol-

dilluns, 22 de juliol del 2024

PAPALLONA

MAJEWSKI, Marc. Papallona

Ekaré, 2023.

ISBN: 9788412592900

Imaginar, dibuixar i disfressar-se són les passions d’un nen que vol ser una papallona. Així ens ho diu a la primera pàgina i ho seguirem al llarg del relat. Però aquest camí no serà fàcil... Els nens que l’envolten el rebutgen, l’increpen, i fins i tot li fan malbé la disfressa, en una agressió física que el farà tornar a casa trist i amb el cap baix. Sort de les accions d’un pare observador i protector, que deixa la reparació d’una bicicleta per acompanyar el seu fill a superar el mal tràngol. Junts viuran una metamorfosi, com la de l’insecte lepidòpter desitjat, i podran seguir volant.

Papallona és un àlbum molt ben construït des de la coberta fins al final. Segons Marc Majewski, il·lustrador francès d’origen, però nòmada laboralment, és una de les obres més autobiogràfiques que ha publicat mai. El títol, sense un article («la» o «una») que determini el nom, i la primera frase del protagonista, sensible i polimòrfic com una papallona, ja insinua el to que prendrà la proposta. El llibre és un relat subtil sobre el fet de ser diferent, el procés d’afirmació del jo i la perseverança, i sap mantenir una qualitat estètica al llarg de les quaranta-vuit pàgines. Els mots són escassos perquè les il·lustracions en quadricomia aporten les sensacions íntimes necessàries per endinsar-nos en aquest episodi filioparental amb final dolç. 

Des de John Tenniel, molts han estat els creadors internacionals que han optat per la papallona com a protagonista de les seves obres: Margaret Wise Brown, David McKee, Petr Horácek, Nadja, Christian Voltz, Antoon Krings, Magali Bonniol, Gaëtan Dorémus, Pittau & Gervais o més recentment Dianna Hutts (EntreDos, 2023). També a Catalunya, Pia Vilarrubias, Estel Baldó, Mariona Cabassa, Albert Asensio, Christian Inaraja, Lluís Farré, Rena Ortega o Miguel Pang Ly, entre tants altres, han seleccionat aquesta eruga per representar canvis i històries delicades com la que teniu entre mans. Més enllà del tema, el més fascinant d’aquesta obra és l’escenari representat: escenes plenes de detalls, esclats de colors i vitamina N. Tot plegat, ingredients necessaris que ens permeten obrir les ales i seguir somiant. 

Cristina Correro -Faristol-

 

OT EL BRUIXOT: TIRES CÒMIQUES

PICANYOL. Ot el bruixot: tires còmiques

Edicions del Pirata, 2022.

ISBN: 9788417207700

Que en Picanyol va ser un dels nostres ninotaires més destacats és fora de dubte. Que el seu personatge, l’Ot, és una de les creacions més felices del conjunt de la seva obra, també.

Que els lectors actuals puguin gaudir de les seves vinyetes encara ara és esplèndid i ens n’hem de felicitar.

Per a qui no ho sàpiga –i deuen ser molt pocs–, l'Ot és un mag bonhomiós, bon jan i enginyós, que empra els seus trucs, sempre variats i sempre sorprenents, simplement per anar fent, sense problemes, la seva via, sigui dalt de la seva escombra voladora, sigui anant a peu per casa o al carrer. No empra ni ha emprat mai cap paraula, tret que dins la vinyeta s’hi pugui llegir l'onomatopeia «Plop», resultant de l’efecte que surt del seu barret quan fa un truc.

Una rere l’altra, en aquest llibre es van desgranant les dues-centes historietes que aplega i que el lector o lectora, tingui l’edat que tingui, podrà seguir sempre, sempre, amb el somriure als llavis, fenomen que no deixa de ser tant l’efecte de la màgia del personatge com de l’encís enginyós del seu creador. Al mig del llibre s’hi afegeixen dues planes, tenyides de groc, explicant al lector un joc de mans clàssic i com fer-se una màscara del bruixot. És un plus ben pensat per enriquir una reedició que s’agraeix, i a la qual diu l’editor que se n’hi afegiran d’altres. Ben tornat, Ot!

Teresa Duran Armengol -Faristol-