dilluns, 29 de juliol del 2024

CERCLE/QUADRAT

BARNETT, Mac.
Cercle / Quadrat

Nubeocho, 2024.

ISBN: 9788419607614

 

Quadrat i Cercle són dues històries que completen la trilogia iniciada amb Triangle, del meravellós duet Barnett-Klassen, i que té el seu correlat en la sèrie «L’illa de les formes», d’Apple TV. Els dos llibres presenten el mateix format quadrat i minimalista, en el qual predominen el blanc, els colors terrosos i les mirades plenes d’expressivitat dels protagonistes, unes mirades que tenen el segell de Klassen i que ens recorden molts dels seus personatges, ja clàssics, com ara els protagonistes d'El lladre del barret, On és el meu barret?, o La roca del cel.

Tots dos relats apropen els lectors a dues experiències viscudes pels protagonistes, i les expliquen de manera simple i amb humor, però, alhora, amb una qualitat impecable, que convida els lectors a la reflexió a partir dels interrogants finals que obren el text a la interacció i a «llegir aixecant el cap», com diria Barthes.  

Quadrat explica la feina que aquest personatge fa cada dia i el reconeixement que rep per part de la Cercle, que és capaç de veure els dots artístics del seu amic i li demana una escultura d’ella. Però és en Quadrat realment un artista? Aquesta pregunta ens fa reflexionar al voltant de les expectatives i de com ens veiem i com ens veuen els altres.

L’últim llibre de la trilogia, Cercle, ens mostra els tres amics –Triangle, Quadrat i Cercle– jugant a fet i amagar, i com Triangle trenca les regles al decidir amagar-se darrere de la cascada. Cercle entra a buscar-lo i aquí comença la intriga: la foscor s’apodera dels fons de pàgina i les mirades prenen una importància encara més gran. Llavors sorgeix el misteri i també la invitació a imaginar noves formes per continuar gaudint del treball d’aquesta parella magistral.  

Martina Fittipaldi  -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada