dilluns, 22 de juliol del 2024

PAPALLONA

MAJEWSKI, Marc. Papallona

Ekaré, 2023.

ISBN: 9788412592900

Imaginar, dibuixar i disfressar-se són les passions d’un nen que vol ser una papallona. Així ens ho diu a la primera pàgina i ho seguirem al llarg del relat. Però aquest camí no serà fàcil... Els nens que l’envolten el rebutgen, l’increpen, i fins i tot li fan malbé la disfressa, en una agressió física que el farà tornar a casa trist i amb el cap baix. Sort de les accions d’un pare observador i protector, que deixa la reparació d’una bicicleta per acompanyar el seu fill a superar el mal tràngol. Junts viuran una metamorfosi, com la de l’insecte lepidòpter desitjat, i podran seguir volant.

Papallona és un àlbum molt ben construït des de la coberta fins al final. Segons Marc Majewski, il·lustrador francès d’origen, però nòmada laboralment, és una de les obres més autobiogràfiques que ha publicat mai. El títol, sense un article («la» o «una») que determini el nom, i la primera frase del protagonista, sensible i polimòrfic com una papallona, ja insinua el to que prendrà la proposta. El llibre és un relat subtil sobre el fet de ser diferent, el procés d’afirmació del jo i la perseverança, i sap mantenir una qualitat estètica al llarg de les quaranta-vuit pàgines. Els mots són escassos perquè les il·lustracions en quadricomia aporten les sensacions íntimes necessàries per endinsar-nos en aquest episodi filioparental amb final dolç. 

Des de John Tenniel, molts han estat els creadors internacionals que han optat per la papallona com a protagonista de les seves obres: Margaret Wise Brown, David McKee, Petr Horácek, Nadja, Christian Voltz, Antoon Krings, Magali Bonniol, Gaëtan Dorémus, Pittau & Gervais o més recentment Dianna Hutts (EntreDos, 2023). També a Catalunya, Pia Vilarrubias, Estel Baldó, Mariona Cabassa, Albert Asensio, Christian Inaraja, Lluís Farré, Rena Ortega o Miguel Pang Ly, entre tants altres, han seleccionat aquesta eruga per representar canvis i històries delicades com la que teniu entre mans. Més enllà del tema, el més fascinant d’aquesta obra és l’escenari representat: escenes plenes de detalls, esclats de colors i vitamina N. Tot plegat, ingredients necessaris que ens permeten obrir les ales i seguir somiant. 

Cristina Correro -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada