dimecres, 19 d’abril del 2023

EN LITUS. BON DIA! BONA NIT!

BERNER, Rotraut Susanne. En Litus. Bon dia! Bona nit!

Flamboyant, 2022.

ISBN: 9788418304606 / 9788418304620 /

Flamboyant tradueix al català tres llibres de l’exitosa sèrie d’aventures del simpàtic conillet Litus (Karlchen en l’original) de la guardonada Rotraut Susanne Berner (sis nominacions a l’Astrid Lindgren Memorial Award, i tres vegades nominada al Premi Hans Christian Andersen, que, finalment, va guanyar el 2016).

Bon dia! i Bona nit! (publicats a Alemanya per Hanser el 2001) són àlbums de cartoné dedicats als més petits que tracten conceptes temporals i hàbits bàsics. Els dos títols mostren com mamà i papà conill procuren fer més divertit el dia a dia d’en Litus amb una perspectiva lleugerament tradicional. Observem, per exemple, que la mare és l’única que sempre aprofita per endreçar la casa mentre es desenvolupa la història.

En Litus i el Club de les Caputxes. Missió pollet (publicat el 2021) és l'últim de la col·lecció, que té més d’una dotzena de títols. La seva estructura ens recorda la sèrie d’àlbums corals de gran format sense paraules que va fer Berner sobre les estacions (Barcanova, 2018-2020). Aquest llibre proposa el joc de trobar personatges amagats dins del món dels animalons.

Les imatges es construeixen amb una harmoniosa diversitat cromàtica a partir de llapis de colors i tècniques humides d’aparent traç espontani. La suposada simplicitat temàtica de la sèrie es complementa amb narracions visuals que discorren en segon pla, com la de la gallina i el pollet que imiten la trama a la seva manera. L’autora representa cada espai a consciència: els objectes ens donen pistes sobre els personatges i els seus gustos, els rellotges ens permeten saber quant temps passa entre accions, etc. La mestria de Berner es basa en mantenir l’equilibri complex entre omplir les pàgines de detalls i evitar l’excés de floritures i aconsegueix crear escenes estimulants que conviden a tornar, una vegada i una altra, a gaudir de la seva minuciositat. 

En definitiva, Berner ens captiva amb el seu cosmos afable i ens enganxa amb les inesgotables subtrames visuals.

 

Rosalía Clemente -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada