dimecres, 3 de maig del 2023

L'ASSASSINA DE VENÈCIA

CASTELLANOS, Pol. L'assassina de Venècia

Estrella Polar, 2021.

ISBN: 9788413890296

Pol Castellanos (Barcelona, 1991) va guanyar el Premi Alba al millor llibre fantàstic per a joves en català amb la seva primera novel·la, L'impostor de Viena (Estrella Polar, 2019). D’aquella obra l’autor n'agafa un personatge secundari per convertir-lo en protagonista del seu segon llibre: L'assassina de Venècia, guanyadora del Premi Ramon Muntaner 2021 i finalista del Premi Llibreter 2022.

Es tracta de Carla Herzog, una jove veneciana de catorze anys que té el poder de preveure desgràcies segons abans que es produeixin. Carla és filla d’un home ric i sense escrúpols que no dubta a tancar-la en un hospici acusant-la de bruixa. Tot això amb el rerefons de l’Europa de 1914, on aviat esclatarà la Primera Guerra Mundial.

El llibre arrenca amb una frase prometedora: «Res no feia preveure que, aquella nit, algú moriria assassinat», i de seguida entrem en matèria. Amb una estructura lineal i un narrador omniscient, Castellanos posa tota la força en l’acció i aconsegueix encadenar a bon ritme tot d’elements habituals de la novel·la d’aventures: assassinats, fugides, intrigues de poder, conflictes familiars, premonicions i, sobretot, viatges, reals i iniciàtics.

Alhora, entrellaça quatre línies temàtiques molt potents que aporten profunditat a la història: la caça de bruixes, els assassinats de caire polític, l’esclat de la Primera Guerra Mundial i el misteriós poder de les llegendes.

La prosa de Castellanos, tot i no ser descriptiva, és visualment eficaç perquè ens situa en l’època i ens permet bellugar-nos per diferents escenaris sense dificultat, ja sigui l’interior d’un vaixell, d’un tren o d’un palau. De la mateixa manera, l’autor té l’habilitat de dibuixar-nos un ventall molt ric de personatges: alguns clarament arquetípics, bons i dolents sense matisos i, d’altres, com la marquesa Boccuzzi, més rodons i complexos.

En definitiva, un bon llibre d'aventures que fa de bon recomanar, perquè agradarà a lectors que busquen senzillament una història trepidant i ben tramada, però també a d’altres més exigents que necessiten més gruix argumental. Aquests agrairan viure de prop l’atemptat de Sarajevo que va desencadenar la Primera Guerra Mundial, o fins i tot conèixer més a fons el conte de la Bella Dorment.    

Glòria Gorchs -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada