dimecres, 21 d’agost del 2024

LES TRAPELLERIES DE L'EMIL

LINDGREN, Astrid. Les trapelleries de l'Emil

Kókinos, 2023.

ISBN: 9788419475091

Fa seixanta anys, el 1963, Astrid Lindgren publicava Emil i Lönneberga. Quinze anys després, amb la visió futurista que caracteritzava l'editorial, Edicions Joventut ens posava a les mans aquesta bella història en català amb el títol d'En Miquel de Lönneberga, un volum on es recollien quatre de les primeres històries d'aquest infant, de nom Emili en l'original i traduït en aquella edició com a Miquel. I ara, al cap de quaranta anys de la primera edició, Kókinos recull en una col·lecció de sis volums les històries de l'innocent Emil –es recupera el nom original del protagonista–, un infant que, com si fos la pell del dimoni, es dedica a fer una trapelleria rere l'altra. 

Sembla que Lindgren es va inspirar en les històries i anècdotes que li explicava el seu pare, Samuel, de quan ell era un nen. I el resultat és un text senzill, amè, divertit, de referència i lectura obligada per comprendre i entendre que, en el fons de tot plegat, existeixen els nens, els seus jocs i el seu encaix en una societat adulta que marca les normes i les lleis. 

Lindgren defensa, a través de la figura de l'Emil, la necessitat del joc durant la infància com a forma de llibertat i descoberta del món que envolta els nens i nenes. Lindgren, sense cap mena de dubte, va arribar a ser una veu més que autoritzada que va saber plasmar a través de la literatura les noves pedagogies que Montessori o Ferrer i Guàrdia ja havien postulat dècades abans. 

He de dir que poques vegades he vist riure tant els infants com amb la lectura en veu alta a classe de les històries del petit Emil, símptoma de la seva capacitat d'arribar als lectors i prova del cotó de la seva qualitat. 

Les magnífiques il·lustracions originals de Björn Berg, acolorides en aquesta edició de Kókinos en comparació amb les bitonals de Joventut, són el complement perfecte d'una edició de luxe cridada a convertir-se en una lectura fonamental en el camí lector dels infants. 

Joan Portell -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada