dilluns, 29 de gener del 2024

LA FADA DE L'AIGUA

PAEK, Hŭi-na. La fada de l'aigua

Kókinos, 2022.

ISBN: 9788417742874

¿Qui no ha sentit de petit un plaer especial a xipollejar, jugar i nedar dins l’aigua, per freda que sigui, fins que els llavis es tornen liles, resistint al prec dels adults de sortir a risc de caure malalt?

De la mateixa manera, per a la Dokyi, la nena protagonista d’aquest àlbum, la piscina d’aigua freda és un reclam irresistible. I és la part bona de l’obligació d’haver d’anar amb la mare als banys antics del barri; per això sempre allarga tant com pot aquesta estona. Avui, a més, hi ha conegut una dona gran molt especial: la fada de l’aigua. Juntes juguen, es capbussen, neden i s’ho passen d’allò més bé. A la nit, però, la nena està malalta, com havia vaticinat la mare. Sort de la fada de l’aigua, que, enmig del son enfebrat, acudeix a rescatar-la: una feliç recompensa per haver estat capaç de rebre la màgia amb els braços oberts i la ment curiosa.

La fada de l’aigua és el tercer llibre que es publica en català de Heena Baek, autora i il·lustradora sud-coreana guardonada amb el Premi Memorial Astrid Lindgren el 2020. Una vegada més, mostra el domini a l’hora de construir un àlbum mitjançant ninots (escultures fetes per ella) i fotografies. Amb enquadraments, plans i escenaris molt estudiats, ens transporta a uns espais reals i a la vegada onírics (vegeu-ne el fantàstic making of!). És remarcable l’expressivitat dels personatges, i especialment tot el que transmeten la cara i sobretot els ulls de la nena.

Les imatges de vegades omplen la pàgina de forma immersiva per al lector (quina meravella la doble pàgina aquàtica en pla contrapicat en què la dona busseja portant la nena a cavall, fascinada), i d’altres es presenten amb marges blancs o en forma de vinyetes o fotogrames. I, com passa en els bons àlbums, es complementen amb el relat del text, que és breu, sintètic i adequat a l’edat.

Cal destacar també el fet que l’autora mostri la nuesa de les persones velles sense tabús ni censura. S’agraeix la frescor, la naturalitat i la delicadesa davant d’un aspecte tan poc mostrat en la literatura infantil.

Així doncs, un cop superat el primer moment d’estranyesa davant la proposta gràfica, el lector es veurà recompensat amb una història emotiva, senzilla i tendra (gens edulcorada), amb situacions i sentiments recognoscibles i amb una dosi justa de fantasia, tan necessària per trampejar les situacions desagradables i inevitables que depara la infantesa. T'animes a fer-hi una capbussada?

Guida Planes -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada