dilluns, 29 de gener del 2024

TERRITORI DESCONEGUT

LEANTE, Luis. Territori desconegut

Edebé, 2023.

ISBN: 9788468363875

De les darreres set edicions del Premi Edebé de narrativa juvenil, el més prestigiós i el que té més dotació econòmica de tot l’Estat, el murcià Luis Leante (Caravaca de la Cruz, 1963) l’ha guanyat en tres ocasions. I aquesta dada ja denota en certa manera que no ens trobem davant d’una casualitat sinó d’una literatura de gran qualitat.

Territori desconegut és una novel·la policíaca de totes totes, en la qual l’autor es posa el vestit de periodista d’investigació i aconsegueix, des de l’inici, captar l’atenció, quan un incendi destrueix un magatzem i apareixen restes d’ossos humans a la caixa forta.

Ho assoleix amb un ritme i una homogeneïtat que es mantenen constants al llarg de tot el relat. També amb l'estil sobri i neutre que el text, sovint d’aparença periodística, requereix. Però, sobretot, destaca per una forma original de narrar que va desgranant informació a petites dosis, tot mantenint el lector assegut a la cadira, amb delit per avançar i arribar al final per desemmascarar els culpables. A cada capítol, Leante dona veu a un personatge diferent, i cada intervenció, que sol sonar sempre natural i espontània, acota una mica més, i a vegades de manera sorprenent, les sospites que porten cap al desenllaç final.

La prosa de Luis Leante és directa, senzilla i sense estridències, però amb un alt nivell de precisió. Aspecte que, sumats als anomenats anteriorment, en fa una obra ideal per als amants de la novel·la negra, però també recomanable per a qualsevol lector que li agradi la intriga, el misteri i la bona literatura.

Pep Molist -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada