dimarts, 18 de juliol del 2023

EL CASTELL AMBULANT

JONES, Diana Wynne. El castell ambulant

Indòminta, 2022.

ISBN: 9788419206848

La Sophie és la més gran de les germanes Hatter i treballa a la botiga de barrets de la família. Quan la bruixa de l’Ermot li llença un malefici, la Sophie haurà de demanar ajuda a l’estrany mag Howl. A bord del castell ambulant on viu, coneixerà els seus estrafolaris habitants, experimentarà la màgia de ben a prop, i descobrirà que no tot és sempre el que sembla. 

Desbordant imaginació i fantasia, tota la trama està esquitxada de sentit de l’humor, en alguns moments subtil i en d’altres descarat i absurd, que recorden el millor Terry Pratchett. En algun tram el ritme s’alenteix i pot resultar un repte per als lectors menys avesats, però conèixer el destí de la Sophie i els habitants del castell, uns personatges sovint volubles i imperfectes, és un al·licient més que suficient per mantenir l’atenció i gaudir de la lectura amb un somriure al rostre. 

L'edició és molt agradable; hi destaca una magnífica coberta, il·lustrada per Marina Vidal Martínez (que també il·lustra algunes planes interiors) i una maquetació pulcra i equilibrada. La traducció de Bel Olid és acurada, sense por al vocabulari ric.

Hi ha obres que no admeten cap discussió sobre la seva qualitat literària; poden agradar més o menys, en funció dels gustos, les habilitats lectores o el bagatge previ, però sense cap mena de dubte El castell ambulant és una narració complexa, ben escrita i ben lligada en tots els sentits, literatura en majúscula i en negreta: una obra que ha esdevingut un clàssic i ha estat premiada en diverses ocasions des de la seva publicació, l'any 1986, i que Indòmita, el segell juvenil de Raig Verd, ha reeditat en català amb gran encert. El que no sabem és si també publicaran els altres dos volums de la trilogia, força més desconeguts.

Júlia Baena -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada