dilluns, 19 de juny del 2023

FAB: EL MONSTRE GROC

SOLÉ VENDRELL, Carme. Fab: el monstre groc

Kalandraka, 2022.

ISBN: 9788418558542

Fab, el monstre groc és un llibre elaborat íntegrament per Carme Solé Vendrell que es va publicar només en castellà el 1991. Era en una col·lecció anomenada «Austral Infantil» bastida per obres de gran qualitat, tant d’autors de l’Estat com d’arreu, i de la qual, com en aquest cas, hi hauria altres exemplars ideals i vàlids per recuperar i tornar a situar en el panorama. Era una col·lecció de llibres de mida petita i de format tipus novel·la, en un moment en què l’edició del llibre àlbum al país era encara molt incipient.

Ara, a Fab, el monstre groc, el recupera Kalandraka, el publica, a més del castellà, també en català, gallec, portuguès i italià i l’embolcalla amb un format gran que dona esplendor a la il·lustració i n’accentua tots els detalls i totes les virtuts. El llibre, i això ho recalca la dedicatòria, és un homenatge a David McKee i als seus famosos monstres, que apareixen en obres tan referencials i emblemàtiques com Ara no, Bernat. I el personatge, i gairebé únic protagonista de la història, és en Fab, un monstre que se’ns presenta amb un mal de cap enorme que no sap com apaivagar i fa el possible, i l’impossible, per aconseguir-ho.

A primera vista, si es passen ràpid les pàgines sense aturar-se gaire en el text, pot semblar una història repetitiva, ja que a cada escena apareix el personatge al mig de la imatge, amb una postura aparentment semblant i un fons i uns colors sempre similars. Si algú s’hi atura, però, i avança de mica en mica, descobreix la gran varietat de moviments i sobretot d’expressions en el cos i en el rostre del personatge, que descriuen el seu estat d’ànim i les seves emocions a cada moment, i que provoquen que el lector vagi endavant i enrere per embadocar-s’hi, copsar-les bé i aprofundir-hi.

Tot centrant el focus en un personatge que es troba en una situació quotidiana i comuna a qualsevol persona i proposant un conflicte i un desenllaç aparentment senzill i alhora eficaç, Solé Vendrell aconsegueix apropar el monstre al lector, i fer-lo familiar, proper, i fins i tot simpàtic. 

Pep Molist -Faristol-

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada