dimecres, 12 d’abril del 2023

FAIG LIKES, PER TANT EXISTEIXO. XARXES SOCIALS, PERIODISME I UN VIRUS ESTRANY ANOMENAT "FAKE NEWS"

MEIRA, Isabel. Faig likes, per tant existeixo. Xarxes socials, periodisme i un virus estrany anomenat «fake news»

Takatuka, 2021.

ISBN: 9788418821172

T’imagines un món sense internet o sense xarxes socials? Saps com funcionen? Com ens influeixen, en positiu i en negatiu? Quin és el veritable negoci que les sustenta?

Aquestes i altres preguntes trobaran resposta en aquest llibre, que aproxima els joves lectors al fenomen de les xarxes socials tot posant l'èmfasi en la manera com aquestes conformen les nostres opinions, les nostres accions i les nostres decisions. Hi trobarem tota mena d’explicacions sobre l’ús econòmic que les xarxes fan de les nostres dades, sobre el paper que hi té la publicitat i sobre la importància de saber distingir entre els fets i els rumors o entre el periodisme i l'opinió, i també hi trobarem una guia final per poder comprovar la veracitat dels fets i desmuntar les fake news que constantment ens arriben a les pantalles.

El llibre combina de manera molt lliure textos de diversa intencionalitat, i marca tipogràficament amb blau les dades, les preguntes i les reflexions, amb unes il·lustracions molt expressives en què el lector és el protagonista de les situacions. Un lector al qual s’interpel·la constantment per incitar-lo a reflexionar sobre el seu comportament a les xarxes i sobre les seves pròpies sensacions davant de les reaccions que li arriben pel mòbil. Així, s’identifiquen algunes de les patologies que l’ús intensiu de les xarxes poden arribar a generar, com ara l’addicció als «m’agrada», la fomo, que és la por de perdre’s alguna cosa que passa a la xarxa, la nomofòbia o por irracional a no tenir el mòbil, o el phubbing, entès com el fet d’ignorar les persones amb qui estem per estar pendents del mòbil.

Un llibre interessantíssim, tant pel que planteja com per la manera en què ho fa, que no pretén adoctrinar sinó més aviat acompanyar els joves en la descoberta d’aquests mitjans i que, sense minimitzar-ne la importància com a sistemes de comunicació i d'informació, desmunta tòpics i fa prendre consciència dels efectes del seu ús.

Mònica Baró -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada