dimarts, 21 de març del 2023

LA CABRA GOLAFRE

MILLS, Alan. La cabra golafre

Libros del Zorro Rojo, 2022.

ISBN: 9788412504880

La tasca de Libros del Zorro Rojo de recuperar alguns referents és, si més no, encomiable. La cabra golafre és un àlbum que ens posa a lloc, i ens fa conscients que no som tan moderns, oberts, ni innovadors com pensàvem. Tota una lliçó d'humilitat. En llegir-lo ens podríem preguntar: es publicaria ara mateix aquest llibre?

I és que aquest llibre transversal en edats ens narra la història d'una cabra que no deixa d'endrapar: menja de tot, tant és que sigui filferro punxegut com vidres trencats. Pedra, goma, teixits o arbres, tot va cap a l'estómac, i això fa que la cabra creixi i creixi desmesuradament, davant el desconcert de tothom, i particularment del seu amo.

El text del canadenc Alan Mills, escriptor i cantant, es basa en la interpretació d'una cançó folk acumulativa d'origen canadenc en la seva versió anglesa, tal com ens informa l'editorial. Sí, aquestes coses ja es feien.

Però la importància d'una bona obra no és només en recolzar-se només en què, sinó també en el com.

Alan Mills crea un text, traduït per Joana Castells, àgil, divertit i basat en un humor abstracte, allò que en diem britànic, jugant amb el sense sentit i a més buscant el ritme i la sonoritat de les paraules d'aquella manera que tan bé fan alguns anglosaxons. La dificultat que s'ha trobat Joana Castells per fer-ne la traducció conservant aquests elements segurament ha estat gran.

L'art d'Abner Graboff és una meravella. Tot un referent per a la il·lustració contemporània, molta de la qual finalitzada en art digital, que mira de reüll la dècada dels seixanta per trobar formes, composicions i colors potents i icònics. Graboff va executar obres per a diferents formats, entre les quals destaquen algunes portades de discos

Un mestre amb el bitó i la creació d'espais d'una manera minimalista, però d'una potència fascinant. El fet que sigui fill d'immigrants russos és vital per entendre la seva iconografia, i ens posa en relleu com va ser i és d'important la il·lustració i l'animació als països de l'est.

No us deixeu cap engruna del llibre per mastegar!

Sergi Portela -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada