dilluns, 27 de març del 2023

JAUME I EL GRAN CONQUERIDOR: LES FABULOSES AVENTURES DEL REI JAUME I

CREUS, Jordi. Jaume I el gran conqueridor: les fabuloses aventures del rei Jaume I

Ara Llibres, 2021.

ISBN: 9788418928154

Amb Jaume I, el gran conqueridor de Jordi Creus i La primera astronauta. Valentina Tereixkova i la conquesta de l’espai de Cristina Serret, s'inicia la col·lecció de biografies de grans personatges «Els llibres del Petit Sàpiens», impulsada per la revista homònima.

Es tracta d'uns llibres de gran format, molt ben editats, que es plantegen de manera diferent en funció del títol. Així, per exemple, Jaume I s’adreça al lector en primera persona, tal com ho fa al Llibre dels feits, mentre que la vida de Tereixkova ens l'explica un narrador. En qualsevol cas, però, els continguts sempre procuren respondre les possibles preguntes dels lectors. D’altra banda, la combinació d’elements textuals damunt un fons essencialment il·lustrat tampoc no segueix una maquetació rígida i, quan cal, s’inclou alguna pàgina desplegable per distribuir amb més comoditat els continguts o per proporcionar més aire a la il·lustració.

Són, sens dubte, uns llibres moderns, que incorporen la perspectiva de gènere amb encert però sense violentar el moment històric, i si en el cas de la biografia de Jaume I no hi trobem dones –tantes com en va tenir!–, sí que es dedica un capítol a les dones astronautes a la biografia de Valentina Tereixkova. Uns llibres actuals que busquen la interacció amb el lector mitjançant la incorporació d’un codi QR que envia al web de la col·lecció, on es pot trobar una guia didàctica per a cada llibre, diversos materials d’ampliació i un joc interactiu per comprovar els coneixements adquirits, i d'un altre QR que enllaça un podcast dedicat a la figura estudiada, que n’amplia alguns aspectes. Com a bons llibres de coneixements, aporten també una cronologia, però és una llàstima que no disposin, com a mínim, d’un sumari que ens permeti identificar els aspectes que s’hi tracten.

Sembla, doncs, que ens hem de felicitar de tenir una nova sèrie de producció pròpia i de gran qualitat que, als dos títols comentats, ja n’hi suma d’altres com La gran faraona, de Lara Toro, que tracta sobre la reina Hatxepsut de l’antic Egipte, i Un geni irrepetible, de Màrius Moneo, que ens acosta a la figura de Leonardo Da Vinci.

Mònica Baró -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada