dijous, 19 de gener del 2023

ESTEL FUGAÇ

WÖLFEL, Ursula. Estel Fugaç

Editorial Bambú, 2021.

ISBN: 9788483437551

L’editorial Bambú recupera una obra publicada a la dècada dels noranta dins la col·lecció «El Vaixell de Vapor Sèrie Blava» amb el títol Estrella Fugaç. En aquell moment, se’n van fer diverses edicions, prova de la bona acollida que va tenir aquest llibre que avui ja es pot considerar un clàssic. 

Escrita l’any 1952, la narració arrenca amb un jove indi nord-americà, l’Estel Fugaç, desitjós de pertànyer al grup dels nois grans. Però no és senzill: de la mateixa manera que ha d’aprendre a allunyar-se dels jocs i de la companyia dels menuts, també ha de demostrar als adults que pot superar les proves preceptives. Així mateix, l’entrada al món adult implica que vagi coneixent les tribulacions i les dificultats que ha d'afrontar la seva tribu i, per extensió, tots els pobles indígenes del nord del continent americà.

Assabentat pel bruixot que els homes blancs estan a l’origen de les seves penúries –segurament sense saber-ho–, el noi i el seu amic Ocell del Prat inicien un periple amb l’ingenu objectiu d’explicar-los com la colonització i la construcció de la línia fèrria els ha deixat sense la font bàsica de la seva alimentació, els búfals. Ensurt rere ensurt, aprenentatge rere aprenentatge, els joves arriben a una ciutat on coneixen un ancià que els posa al corrent de la situació del poble indi, des de l’extermini continuat fins a la imminent assimilació.

El més remarcable d’aquest relat iniciàtic és l’habilitat de l’autora per abordar un tema delicat com és el destí dels indígenes nord-americans. Ho fa sense pèls a la llengua, explicitant la inadaptació i la misèria a què es van veure abocats molts d’ells, però sense caure en el tòpic bons/dolents i amb una prosa i un to adequadíssims a l’edat lectora.

Una bona lectura que convida a reflexionar sobre valors com el respecte a les altres cultures, totalment extrapolable al món actual.

Gemma Mulet Cugat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada