dijous, 9 de gener del 2020

EN CÀNDID I LA RESTA


PINTADERA, Fran. En Càndid i la resta.

Kalandraka, 2018.

ISBN: 9788416804627


En Càndid i la resta, guardonat amb el XI Premi Internacional Compostel·la, és un àlbum catàleg que presenta una sèrie de situacions-imatges que descriuen com se sent en Càndid, el protagonista, en relació amb els altres. Adjectius com exòtic, peculiar, extravagant, rar, estrafolari, singular, especial, incomprès, estrany... defineixen els seus sentiments, que el fan sentir-se diferent.
La diferència ens fa ser únics. Però volem ser diferents dels altres? De fet, tothom és igual en la seva diferència, oi? En Càndid i la resta és una paràbola il·lustrada per reflexionar sobre la construcció de la pròpia identitat i la necessitat (o no) de pertànyer a una comunitat.
«A en Càndid no li agrada ser el centre de les mirades. Ni tampoc semblar invisible.» És un personatge complex. Tots ho som. També el món en què vivim. Els autors aconsegueixen transmetre aquest complex missatge amb molta senzillesa, i és aquí on rau el poder d’aquest àlbum. Frases breus i imatges sintètiques que, en forma de metàfores visuals, expliquen i exemplifiquen les curtes frases de text d’una manera excel·lent. Aquest sintetisme en els canals textual i visual permet universalitzar un missatge que Kalandraka s’encarregarà de fer arribar al món, ja que ha traduït el llibre –originàriament en castellà– a sis llengües més.
El missatge promou la reflexió i convida el lector a continuar la història, que no acaba amb en Càndid, ja que al final del llibre se’ns presenta un nou personatge, en Fidel. S’intueix, així, una «repetició» de la trama, ja que ell tampoc és com la resta. I nosaltres, ho som? Per què no intentem il·lustrar les nostres diferències i semblances i deixem que siguin les imatges les que parlin de nosaltres, com ho fa Inaraja? Ja tinc ganes de portar el llibre a l’aula!


Emma Bosch. Faristol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada