dijous, 9 de gener del 2020

GOTETA


JOIRE, Stépahnie. Goteta

Joventut, 2018.

ISBN: 9788426145352


Aquest àlbum narra el viatge d’una goteta que, en caure d’un núvol, balla, fa giravolts i llisca per diferents objectes i personatges damunt la terra, fins que el corrent d’un rierol se l’emporta mar enllà. Amb la calor abrasadora la goteta s’evapora i torna cap al cel, on tot havia començat.

L’obra Goteta té molts encerts: un text altament rítmic i musical en vers, obra de l’escriptora, compositora i violinista Stéphanie Joire; un format al servei del sentit, en aquest cas amb un desplegable en acordió (leporello) que mostra el cicle de l’aigua; unes il·lustracions plenes de color i amb un grafisme que recorda les avantguardes dels anys trenta, i una estructura cíclica d’acord amb el tema tractat, de manera que en desplegar els més de sis metres d’aquest llibre la primera i l’última pàgina s’uneixen per tancar l’inici i la fi d’aquesta història on les paraules esdevenen una dansa, i els personatges, objectes inanimats.

El llibre permet diverses lectures: es pot llegir com un àlbum, com un itinerari visual circular o bé com un kamishibai. La claredat científica pròpia d'un llibre de coneixements es complementa amb una exquisidesa artística que la fan una peça altament recomanable per a les primeres edats. De fet, a França des de la seva aparició el 2016 es fan nombrosos tallers i lectures d’aquest àlbum en escoles d'Educació Infantil. Enhorabona a l'editorial Joventut per haver fet possible aquesta traducció al català, malgrat algun petit error ortotipogràfic.


Cristina Correro. Faristol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada