dilluns, 20 de maig del 2024

JOCS D'AHIR PER GAUDIR AVUI

BORREGO, Estrella. Jocs d'ahir per gaudir avui

Libros del Zorro Rojo, 2022.

ISBN: 9788412270488

En primer lloc i posats a simplificar, puc assegurar que Jocs d’ahir per gaudir avui és un llibre útil, que és el que se li exigeix a un manual que, en aquest cas, mostra una variada proposta de jocs i entreteniments per a casa o per a l’exterior. Però, alhora també, és un exemplar que va més enllà d’aquesta simple i bàsica utilitat, ja que la seva aposta estètica el converteix en un llibre especialment diferent i atractiu.

Segons diuen les dades tècniques del llibre, està inspirat en una obra anomenada Cómo divertirse en un día de lluvia, publicada el 1949 a Buenos Aires. És un catàleg de jocs de taula, de jocs d’interior que també es poden jugar a l’exterior, de manualitats, d’endevinalles, de dibuix... que es jugaven o es practicaven a l’època dels anys quaranta i cinquanta, quan no existia gairebé cap mena de tecnologia i que poden ser encara ben vigents. Els infants treien petroli dels minsos elements i estris que es tenien a mà.

L’estructura i l’explicació de cadascuna de les propostes és clara, encara que a vegades es troba a faltar una mica més d’esquematització a l'hora de presentar la informació, però el que més crida l’atenció, en la primera, la segona i la tercera vista, és la proposta d’imatge que fa Pere Ginard, amb models de personatges i elements que apareixien a les publicacions de l’època i amb un tractament del color que ens transporta a aquells temps. És una estètica retro que convida a observar els detalls i admirar-se'n, que manté la coherència al llarg de tot el recorregut, i que passaria perfectament per una obra d’aquells anys.

Un llibre que aconsegueix el primer que es proposa un manual sobre una matèria: ser útil al lector, però també convertir-se en un exemplar per guardar i col·leccionar, talment un facsímil.

Pep Molist -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada