dilluns, 5 de febrer del 2024

L'ÀVIA DE DALT I L'ÀVIA DE BAIX

DE PAOLA, Tomie. L'àvia de dalt i l'àvia de baix

Kalandraka, 2022.

ISBN: 9788418558436

Com ja va fer fa un parell d’anys amb L’Oliver Button és una nena, l’editorial Kalandraka recupera amb encert un altre àlbum autobiogràfic de Tomie dePaola, autor i il·lustrador nord-americà mort el 2020 amb més de dos-cents setanta títols publicats.

L’àvia de dalt i l’àvia de baix ens narra amb un text descriptiu clar i concís, i a vegades amb diàlegs curts, l’experiència de Tomie dePaola quan era petit i cada diumenge a la tarda anava amb la seva família a visitar els avis i la besàvia. La besàvia s’estava a una habitació del pis de dalt, d’on no baixava perquè ja era molt gran (d’aquí el sobrenom de l’àvia de dalt). Allà l’autor, el Tom de la història, compartia caramels, converses i escenes quotidianes amb aquesta àvia tan especial, que va ser la seva millor amiga quan ell tenia quatre anys (com explica ell mateix en un text al final del llibre). 

Tal com comenta l’autor, les il·lustracions de la primera edició d’aquest llibre (del 1973) eren només en tres colors. En l’edició actual (la versió original de la qual és del 1998), va voler-les treballar com si fos un llibre nou, a tot color però sempre amb tons suaus per conservar la nostàlgia de l’original. I ho va aconseguir, perquè tot ell respira la tendresa i la calidesa de temps passats. Per evocar aquests records, dePaola situa els característics dibuixos de línies simples i textures suaus dins d’un marc que deixa marge blanc al voltant i els separa del text, permetent al lector accedir-hi com a espectador des del present. I, a més, la il·lustració no arriba a omplir del tot l’espai dins del marc i els fons d’escena queden difuminats, un recurs que reforça la sensació que les escenes provenen de racons llunyans de la memòria.

Text i il·lustracions transmeten amb destresa literària les emocions del protagonista. Si el lector ha tingut o té la sort de viure una connexió especial amb els avis (o els besavis!), se sentirà identificat amb les sensacions i els sentiments que l’autor ens vol traslladar. No és estrany que Tomie dePaola, com podem llegir en la seva pròpia web, digués en una entrevista que L’àvia de dalt i l’àvia de baix era el seu llibre preferit d’entre tots els que havia creat: sensibilitat viscuda i servida a flor de pell.

Guida Planes -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada