dimarts, 16 de gener del 2024

DRETS HUMANS

HERRERO, Yayo. Drets humans

Litera, 2022.

ISBN: 9788412517132

Aquest llibre de Yayo Herrero, una coneguda activista ecofeminista, aborda la problemàtica dels drets humans des de diverses perspectives i ens acara a la realitat de la manca de drets que ha afectat, i afecta encara, una part molt important de la població mundial.

L’obra s’articula a partir del text de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, que es reprodueix íntegrament, i comenta els drets personals en les seves diverses modalitats, els anomenats drets de segona generació –econòmics, socials i culturals– i els de tercera, que són els de caire col·lectiu, com el dret a la pau, a l’autodeterminació i a gaudir d’un medi ambient sa. Un altre capítol es dedica a les lluites que s’han dut a terme per a la consecució dels drets: les protagonitzades per les dones i pels moviments obrers, les que reclamen els drets dels infants, de les persones amb diversitat funcional o de les persones LGTBIQ+ i les que actuen contra el racisme; i com la desobediència ha tingut efectes contraproduents, amb una menció especial a la celebració del referèndum d’autodeterminació a Catalunya, el 2017. El darrer capítol es reserva per als reptes de futur, al paper que poden tenir les instàncies internacionals i s’hi aborda fins a quin punt els estats i les grans corporacions incompleixen les seves resolucions, també a casa nostra.

En cadascun dels apartats s’expliquen els conceptes que hi fan referència, s’aporten exemples actuals o històrics de vulneració d’aquests drets i es citen i es destaquen les persones i les institucions que s’han significat en cadascuna d’aquestes lluites.

Un llibre molt oportú, que s’articula a partir d’uns textos impecables, d'una objectivitat notable, concisos i directes, en una excel·lent traducció de Bel Olid. Tot plegat es presenta en una edició molt acurada, com és habitual en les publicacions de Litera, en què destaquem l’ús del color per identificar les pàgines dels diferents apartats, la composició tipogràfica i unes il·lustracions carregades d’intenció que s’adiuen perfectament al contingut textual. Un llibre que seria encara més rodó si incorporés alguna mena d’índex –temàtic i onomàstic, per exemple– per facilitar-ne la consulta.

Mònica Baró -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada