dimecres, 8 de novembre del 2023

LLUNY

CORMAND, Bernat. Lluny

A buen paso, 2022.

ISBN: 9788417555740

Lluny és una obra difícil de classificar perquè porta implícit tot l’univers personal no només d’un artista sinó gairebé de tota una família de creadors, i és alhora un homenatge a l’escriptor i il·lustrador Bernat Cormand, que ens va deixar el 20 de juny del 2021. I és tot un treball documental que permet descobrir quin és el procés de creació d’un àlbum il·lustrat. Però sobretot és el conte pòstum d’en Bernat, acabat per en Martí Cormand a partir del guió i els esbossos que havia deixat el seu germà. Un conte creat a quatre mans, o a sis, si hi afegim la important tasca de l’editora i amiga Arianna Squilloni. O fins i tot a vuit, si comptem la separata de Genís Cormand que acompanya el llibre i que esdevé part imprescindible per entendre l’obra en tota la seva dimensió.

No sabrem mai com hauria estat Lluny si en Bernat l’hagués acabat, però en tot cas la versió actual manté l’esperit i sensibilitat que definia la seva obra. Martí Cormand, reconegut pintor establert a Nova York, ha treballat de manera excel·lent i molt curosa seguint totes les indicacions que en Bernat havia deixat escrites, canviant, això sí, el seu llapis característic per la pintura a l’oli amb què ell treballa habitualment. Tot i el canvi de tècnica, visualment el llibre presenta la sobrietat, el silenci i l’ordre que buscava en Bernat i manté aquell punt de desconcert o d’estranyesa que sempre tenen les seves obres.  

Narrativament hi apareixen temes com el viatge, el vincle i el creixement personal, que ens remeten a obres seves anteriors com El dibuixant d’ossos, Els dies feliços o El nen perfecte. Però en la història de Lluny hi trobem un tema nou: aquesta necessitat de fugir del brogit del món a la recerca d’un lloc tranquil i silenciós on estar-hi bé. Un cop més se'ns fa palès que Bernat Cormand és un autor ferm i sensible, que en cada nova obra es despulla davant el lector oferint-li una història íntima, secreta i, a voltes, dolorosa.

La separata que signa Genís Cormand, germà i periodista, mostra l'storyboard del llibre i unes fotografies de l’estudi d’en Bernat amb les dues il·lustracions que són l’origen de Lluny. Malauradament, l’emoció de descobrir el procés de creació de l'obra i de veure com era el seu espai de treball es barreja amb la tristesa de pensar en els bons llibres que en Bernat ja no ens podrà escriure ni il·lustrar.

Glòria Gorchs -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada