divendres, 15 de setembre del 2023

BIBLIOTECÀRIES A CAVALL

PASAMAR, Concha. Bibliotecàries a cavall

A fin de cuentos, 2022.

ISBN: 9788412580532

Bibliotecàries a cavall és un llibre il·lustrat de no-ficció més per a adults que no pas per a infants, una història il·lustrada d’aquelles populars dones que foren contractades com a bibliotecàries, a l’època de la Gran Depressió nord-americana, per dur llibres a famílies empobrides que habitaven cases aïllades a la zona muntanyosa dels Apalatxes. Fa uns anys, el 2010 concretament, l'editorial Joventut ja ens havia fet arribar un magnífic àlbum de ficció que descrivia aquesta necessària i curiosa gesta, La senyora dels llibres de Heather Henson.

La il·lustradora navarresa Concha Pasamar és l’autora del text i les il·lustracions de Bibliotecàries a cavall, i en l’obra s’entreveu la seva tasca ingent per casar una informació clara, ben estructurada i sintètica del tema i unes il·lustracions que el que busquen és recrear i contextualitzar l’acció en l’època i l’espai en què va tenir lloc. Concha Pasamar aconsegueix, d'una manera força precisa, transmetre l’atmosfera del moment, a través d’un aire vintage que plasma no només en els paisatges i en les persones que s'hi belluguen, sinó també i sobretot en els detalls que hi apareixen.

El llibre aconsegueix desvetllar l’interès pel tema i crear la suficient expectativa per conduir el lector a passar pàgines per saber-ne més, com si el que tingués al davant fos ben bé una obra de ficció. També aconsegueix corprendre i, sobretot, traslladar el lector a la situació i a l’època en què les bibliotecàries més intrèpides portaven la lectura als confins més amagats.

Pep Molist -Faristol-

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada