divendres, 11 d’agost del 2023

LA MALAURADA VIDA DELS CUCS: BREU TRACTAT D'HISTÒRIA NATURAL

VOLA, Noemí. La malaurada vida dels cucs. Breu tractat d'història natural

Libros del Zorro Rojo, 2022.

ISBN: 9788412504835

Amb la publicació de Fi? Això no acaba així (Meraki, 2021) el nom de la il·lustradora i escriptora Noemi Vola (Bra, Itàlia, 1993) va començar a sonar en el nostre mercat editorial. Després va arribar La malaurada vida dels cucs i tot seguit Pregunta-ho al pare... i altres frases misterioses dels adults (text de Davide Cali. Liana Editorial, 2022). I ben segur que n’arribaran molts d’altres, perquè les obres de Vola tenen la capacitat de guanyar-se alhora el favor del públic i el de la crítica. I no és cosa fàcil. La seva arma principal és l’humor, tant argumentalment com visualment, que explota en diferents capes de profunditat per poder arribar a públics de totes les edats.

La malaurada vida dels cucs. Breu tractat d’història natural sorprèn d’entrada com a objecte, perquè és un llibret de format vertical, però de gairebé tres-centes pàgines, amb tapa dura i de color rosa. El gruix del llibre xoca amb el «breu» del títol, i aquest és el primer indici del seu caràcter juganer. La segona pista és el tema d’estudi, els cucs, reforçat amb el dibuix de la coberta i l’expressió «malaurada vida». Charles Darwin va dedicar-los un manual d’estudi l’any 1881, parlant de l’important paper d’aquests anèl·lids a la natura, i ara Noemí Vola en fa la seva versió, passant tota la informació pel seu sedàs d’humor esbojarrat.

A banda de Darwin, l’autora també cita i dona les gràcies a altres autors que l’han inspirat per a aquest estudi. De fet, obre amb un fragment d’El llibre de l’estiu de Tove Jansson que justament parla dels cucs i el tanca amb una agraïment a Janet i Allan Ahlberg, autors del magnífic llibre El gusano, ese desconocido (Altea, 1988). També hi ha un agraïment a Andrea Antinori, amb qui comparteix una línia il·lustrativa propera. Les imatges de Vola són d’estil naïf, de formes simples a base de taques de colors, buscant la caricatura en tot moment i en total simbiosi amb el text.  

El llibre, doncs, té molt poc d’observació científica real i molt d’humor intel·ligent. Vola humanitza els cucs i ens explica sobretot els seus problemes, desitjos i neguits. Només cal veure el sumari, llegir la nota inicial de l'autora o entretenir-se en les guardes per copsar la ironia de la seva proposta.  

El llibre va ser editat originàriament per Corraini i era alhora un podcast destinat als infants amb informació i entrevistes al voltant del cuc de terra, els seus hàbits i costums. Aquest salt del llibre a un altre mitjà li va fer merèixer una menció especial a la secció Braw crossmedia de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya 2022.       

Glòria Gorchs -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada