dijous, 31 d’agost del 2023

GHOST

REYNOLDS, Jason. Ghost

Sembra Llibres, 2022.

ISBN: 9788416698813

L’escriptor estatunidenc Jason Reynolds ja va guanyar diversos premis i va aconseguir captivar molts lectors amb la seva anterior obra, Tot per l’aire. Una història contada en deu cantonades, editada per Sembra Llibres en català l’any 2021. Ara, la mateixa editorial ens porta amb gran encert Ghost (primera entrega de la tetralogia Track), que un cop més ha obtingut el reconeixement de la crítica amb diversos premis de literatura juvenil: Millor llibre per joves de l’any (New York Public Library), Millor llibre (Charlotte Huck Award) i finalista del National Book Award dels Estats Units, entre d’altres.

En Ghost és un noi que quan era petit va haver de córrer amb la seva mare per salvar la vida davant d’un pare alcohòlic que els empaitava pel barri. Potser per això en Ghost és un bon corredor, però prefereix el bàsquet; no hi té cap interès, en formar part de l’equip d’atletisme, fins que l’entrenador aconsegueix convèncer-lo. 

Jason Reynolds és un escriptor versàtil que treballa àgilment amb estructures diverses al voltant de temes que li interessen: torna a posar sobre la taula com viure (i no només sobreviure) una infantesa en un entorn on la violència i la precarietat són el pa de cada dia. L’humor que destil·la, especialment a través de la veu en primera persona del seu protagonista, alleugereix la cruesa d’un relat que retrata el dia a dia dels barris humils de les grans urbs estatunidenques. Reynolds transmet (com ja va fer a Tot per l’aire) l’amor pel barri de la infantesa i alhora la voluntat de dignificar-lo. L'autor no és només un cronista brillant, amb un estil narratiu que destaca per la seva naturalitat; també és un expert en la construcció sòlida i realista dels personatges principals (esperem que en les següents entregues de la tetralogia puguem conèixer amb més profunditat la galeria de secundaris, que pels títols –Patina, Sunny i Lu– es convertiran en protagonistes).

Júlia Baena -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada