dilluns, 22 de maig del 2023

MIRA

VALLÈS, Tina. Mira

Animallibres, 2021.

ISBN: 9788418592232

Tina Vallès, acompanyada de les il·lustracions de Mercè Galí, ens narra la història de la Mira, una nena intel·ligent i observadora, però que, presa per la timidesa, rebutja ser el centre de les mirades i passa el temps dibuixant, protegida rere la seva llibreta. Sembla que arriba la fi del món quan els seus pares la matriculen a l’acadèmia de ball del poble, per tal que socialitzi amb altres nens i nenes i perdi la vergonya, però potser era precisament el que necessitava. 

En les cent pàgines i escaig del llibre, el lector segueix el desenvolupament de la Mira, gairebé un coming-of-age en el qual es retrata tot el que suposa una infantesa viscuda des de la timidesa: la desconfiança, l’autarquia auto-imposada, el perfeccionisme i una falsa sensació de soledat fan viure a la nostra protagonista en un estat de vigilància i preocupació perpetu. 

La principal virtut del llibre és la manera com aconsegueix traçar l’evolució de la Mira sense banalitzar la timidesa, és a dir, no descriu la transició de la timidesa a l’extraversió, sinó d’una timidesa hermètica a una versió d’aquesta més oberta i madura. Vallès, en comptes de fer acabar la protagonista apuntant-se a classes de ball, gaudint d’actuar en públic o fent-se amiga de les noies “populars” de classe, opta per un final més humil i, precisament per això, infinitament millor. 

Seguint la història de la Mira es toquen de retruc temàtiques de gran importància per al creixement dels infants: l’enfortiment i la cura de les amistats, la confiança en si mateix, la capacitat de demanar ajuda sense que això sigui vist com una debilitat, el coratge d’enfrontar-se a les pors sense fer-ho des de la lògica banal de la superació i el gaudi que apareix quan fem les coses sense preocupar-nos per si ens surten malament. Addicionalment, el teló de fons és la preocupació dels pares que no sempre saben exactament què cal fer i la sensació claustrofòbica de viure en un poble on tothom es coneix. 

El món està fet per als extravertits, d’això no hi ha dubte. Tanmateix, Mira mostra com la timidesa i la introversió no acaben de ser el mateix i que, sense haver d’aspirar als ideals de la màxima sociabilitat, pot aprendre’s a encarar les pors i gaudir de la companyia dels altres. Editada per Animallibres, Mira és una història infantil que ens duu una promesa esperançadora: “els límits de la timidesa existeixen, però no són per sempre”. 

Alba Mas-Sala -Núvol-

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada