dimarts, 8 de novembre del 2022

BENVINGUT, NOU MÓN

 

DAQ. Benvingut, nou món

Zahorí Books, 2021.

ISBN: 9788418830006

El primer que se’ns acut en veure aquest títol de Zahorí, que forma part de la col·lecció «Club del Petit Activista», és que estem davant de l’enèsim títol que tracta el problema mediambiental que afecta el planeta. Però el que caracteritza, i distingeix, aquesta nova proposta que ens presenta l’equip DAQ és que va una mica més enllà i, a més de determinar les causes que provoquen el seu deteriorament, ens explica quines solucions s’estan aplicant ara mateix.

En total, l’obra aporta més de setanta propostes reals d’accions per a un món més sostenible, que miren de resoldre alguns dels múltiples problemes que hem generat nosaltres mateixos. Moltes deriven d’aplicacions de la tecnologia i sovint queden lluny del nostre abast, però d’altres responen a la creixent sensibilitat cap a aquests temes. Així, descobrim com petits canvis en els nostres hàbits –com ara consumir productes de proximitat, moure’ns a peu o en bicicleta o comprar a granel per evitar envasos d’un sol ús– també poden contribuir a minimitzar la crisi global. En qualsevol cas, ens queda ben clar que no hi ha solucions màgiques i que és important el compromís de cadascú, perquè tot i que un cotxe elèctric no emet CO2, la seva fabricació és molt costosa per al medi ambient. I la pregunta apareix sola: per què no compartir-lo?

Aquestes i altres accions s’organitzen en nou blocs temàtics que tracten la salut dels ecosistemes i com les nostres activitats els afecten, i per cada aspecte treballat se seleccionen les accions més rellevants que poden ajudar a millorar el problema, que es recullen al final del llibre, amb l’adreça web corresponent, per tal que el lector les pugui conèixer més a fons, juntament amb la indicació de les fonts consultades per a l'elaboració dels continguts.

Un àlbum de gran format, en què la il·lustració té un paper rellevant perquè crea els escenaris globals però també amplia les informacions més complexes sobre com funcionen alguns dels projectes, en una gamma de colors brillants que contribueix a aportar una mirada més optimista a la realitat, tan complexa. Un llibre imprescindible a les biblioteques escolars i públiques, però que també ajudarà a parlar en l’àmbit familiar d’un tema que pot angoixar els infants.

Mònica Baró -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada