dilluns, 8 d’agost del 2022

EL CUC

GRAVEL, Élsie. El cuc

Nuve Ocho, 2021.

ISBN: 9788418599392

No sé si recordeu El gusano, ese desconocido, de Janet i Allan Ahlberg, editat per l’emblemàtica Altea Infantil l’any 1981, una petita monografia humorística sobre un animal que no acostumava a ser protagonista dels llibres infantils. Allà recorríem les pàgines per trobar cucs estrafolaris i dades inversemblants, presentades seguint el model i les formes de classificació de la informació d’un manual científic amb documentació seriosa.

Elise Gravel, reconeguda autora canadenca, prova de fer el joc invers i proposa monografies d’animals igual d’inesperats (El cuc, El poll, El mosquit, El ratpenat, La rata i El gripau) amb dades veraces, relatades de forma informal i amb una gran dosi d’humor. Pensada per als primers lectors, la col·lecció «Bestioles» és una proposta introductòria, amb informació breu però precisa, exposada amb claredat, amb l’ajuda de jocs gràfics i tipogràfics.

El text intercala un narrador neutre amb les veus de les bestioles (expressades en bafarades), que aconsegueixen despertar l’empatia –fins i tot pels polls!– i introduir gags humorístics i microhistòries extravagants, construint un bon equilibri entre la informació i els elements ficcionals. El traç caricaturesc i la composició canviant de la doble pàgina subratllen el to sorneguer de la proposta i aporten la lleugeresa buscada per comunicar les dades de forma eficaç.

Una col·lecció que sap jugar amb elements clau dels àlbums documentals per als més petits: la mescla entre dades veraces i recursos que provenen de la ficció, la introducció de l’humor i la intenció de connectar amb la infància a través de la focalització en realitats que, no per petites, molestes o aparentment intranscendents, deixen de sorprendre’ns i d’oferir-nos noves formes d’explorar el nostre entorn.

Anna Juan -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada