dimecres, 20 d’abril del 2022

CAPITANA ROSALIE

FOMBELLE, Timothée. Capitana Rosalie

Animallibres, 2021.

ISBN: 9788417599997

A Capitana Rosalie, s’uneixen dos dels més grans creadors i talents de la literatura infantil francesa actual: l’escriptor Timothée de Fombelle –autor, entre d’altres, de Tobi Lolness, o bé, Vango– i la il·lustradora Isabelle Arsenault –autora, entre d’altres, de Cançó de tela, o bé, La cerca de la Colette–. I plegats s’inventen una protagonista de cinc anys, amb una determinació tan intensa com el color panotxa dels seus cabells, enmig d’un entorn de grisos, tan presents en una guerra. Conèixer-la en una obra de narrativa breu, profusament il·lustrada i curosament editada, és un plaer per als lectors i una invitació directa a compartir-la.

Rosalie habita en un poble francès, a l’hivern de 1917. El seu pare és a la guerra i la seva mare treballa en una fàbrica d’armes. Rosalie passa un munt d’hores a escola i encara no sap llegir les cartes que arriben del seu pare. Sembla que Rosalie sigui considerada petita allà on es belluga, a casa i a l’escola. Mentre els altres fan tasques essencials, com treballar i aprendre, a ella li encarreguen tasques menors, com ara anar a buscar llenya per a l’estufa. Enmig de la desolació, però, Rosalie es dibuixa al cap una mena de missió misteriosa i secreta per comprendre allò que amaguen els adults i veïns del seu voltant.

Enmig de la foscor i les misèries de la guerra, Rosalie és un personatge que ens il·lustra, de manera delicada, silenciosa i sorprenent, sobre els camins dels adults i dels infants que, sovint, avancen en paral·lel. Ens il·lustra sobre allò que, sovint, els grans els diem als infants i allò que els amaguem, davant les situacions complicades i adverses.

Capitana Rosalie és un personatge amb una força interior tal que li permet travessar la cruesa de l’hivern i de la realitat terrible de l’entorn, sense que els secundaris del seu voltant en siguin del tot conscients. Una joia!

Pep Molist -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada