dilluns, 28 de febrer del 2022

LA MILLOR JUGADA D'EN MADANI

PINTADERA, Fran. La millor jugada d'en Madani

Ediciones Ekaré, 2021.

ISBN: 9788412267730

A La millor jugada d’en Madani, Fran Pintadera descriu el somni que tenen molts infants de destacar en el món del futbol, tal com fan les grans estrelles d’aquest esport i els ídols de molts d’aquests infants. Madani és un noi que ha arribat fa poc al barri, que ja forma part de l’equip de futbol i que té alguns trets diferencials respecte als altres jugadors: juga com els àngels; encomana optimisme, força i determinació a l’equip; i tot plegat, ho fa descalç, sense botes. La seva millor jugada, però, serà sorprenent, lluny del que el lector possiblement espera i proper a ell per la tendresa i la humilitat que desprèn la seva peripècia.

Considero que Fran Pintadera és un dels autors contemporanis que més afina en la creació de contes breus i de llibres àlbums, amb obres tan destacades com ara Per què plorem (Akiara, 2018) o En Càndid i la resta (Kalandraka, 2018). Pel tema del futbol i per la tendresa, la proximitat i el dinamisme que transmet, és un relat que pot arribar a lectors de diverses edats. En els temps que corren, és d’agrair que sigui una història literària, que el que busca és captar l’atenció tot narrant un conte i tocant la fibra emocional del lector. S’allunya amb encert de molts dels manuals d’autoajuda en què s’estan convertint alguns dels àlbums il·lustrats que s’editen.

Les il·lustracions de la madrilenya Raquel Catalina són unes excel·lents companyes de viatge per al text, per la delicadesa i la tendresa que desprenen, però també per saber passar de la focalització en els gestos precisos del protagonista a la descripció general de l’entorn, de la vida del barri; per saber relacionar el protagonista i el seu ambient futbolístic amb la mare d’en Madani, que treballa incansablement a casa; per cosir de manera delicada i subtil els diversos personatges i escenaris.

Pep Molist -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada