dilluns, 28 de febrer del 2022

FUNGÀRIUM

HAWKSWORTH, D. L. Fungàrium

Impedimenta, 2020.

ISBN: 9788417553623

Fungàrium és el darrer títol de la col·lecció «Benvinguts al Museu», una sèrie de caire científic traduïda de l’anglès i publicada en castellà per Impedimenta des de 2015, amb títols tan exitosos com Animàlium, Planetàrium o Botànicum, entre d’altres, que es caracteritza pel seu gran format i per l’espectacularitat de les il·lustracions.

En aquest cas el llibre està dedicat als fongs, uns veritables desconeguts per a la majoria de nois i noies i també dels adults, més enllà de si són o no boletaires. I és que cal deixar ben clar que no es tracta d’una guia per anar a buscar bolets, com la coberta podria suggerir, sinó d’un veritable tractat de micologia que ens introdueix les particularitats d’aquests organismes que configuren el regne dels Fungi. Així, hi trobarem informació sobre la biologia fúngica, la diversitat d’espècies –que va des dels llevats i les floridures als bolets– i el seu paper en els diversos ecosistemes o sobre la relació entre els fongs i els humans, i de quina manera aquests han contribuït al desenvolupament de fàrmacs com la penicil·lina.

Com tots els llibres de la col·lecció, l’obra recrea la visita a un museu, i cada una de les seccions correspon a una galeria que «exposa» els diversos capítols. De l’obra, cal destacar-ne la qualitat de la il·lustració naturalista, d’un detall que permet identificar amb molta precisió cadascun dels fongs i que busca l’efectisme de formes i colors. També és remarcable el contingut textual, que s’articula en una descripció principal i en les notes explicatives de les imatges, que aporten informació de nivell elevat, sense estalviar els cientismes, i que exposen amb claredat els conceptes, sovint complexos.

L’obra cuida els més petits detalls i, per exemple, s’identifiquen els responsables del text, tots ells científics més o menys vinculats al Jardí Botànic Reial de Kew, de Londres, dels qui s’aporta una breu biografia. També s’indica específicament que les il·lustracions no respecten la proporcionalitat de les dimensions reals dels fongs o que la versió en català ha comptat amb la participació d’una de les autores, Ester Gaya, que n’ha revisat els termes científics. A més, incorpora un índex analític molt pertinent i aporta adreces d’entitats micològiques properes o d’altres a les quals es pot accedir per la xarxa.

Es tracta, doncs, d’un llibre de coneixements clàssic, i modèlic com a tal, que no pot faltar a cap biblioteca i que interessarà a joves i adults.

Mònica Baró -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada