dilluns, 22 de novembre del 2021

T'HO DIRÉ CANTANT

FOLCK, Jordi. T'ho diré cantant

Abadia de Montserrat, 2018.

ISBN: 9788498839678

Tot en aquest llibre, des del mateix cognom de l'autor a la coberta, ens delata que és diferent. Jordi Folch (Reus, 1961) es canvia el cognom per Folck, en referència a l'estil de música. I és que aquest llibre ens ofereix un material molt poc habitual al nostre país: un musical amb moltes possibilitats de ser representat en els cursos més alts de les escoles. I per fer-ho més creïble, a més, ens inclou
al final un annex on trobareu les partitures de les principals cançons, compostes per un rosari d'autors com Lau Noah, Israel Durán o Oriol Guinovart, entre d'altres. 

Tot comença quan un dia el pare i la mare de l'Ilai (bé, només el pare) decideixen partir peres i continuar cadascú la vida pel seu cantó. I aquesta notícia agafa l'Ilai tan d'imprevist que es queda sense veu, literalment. Després de veure diferents especialistes, fins i tot de ser visitat per un «metge» que l'obliga a ingressar en un centre psiquiàtric, l'Ilai reprèn la seva comunicació parlada mercès al cant, a la facilitat extrema per dir allò que vol dir tot enllaçant versos acompanyats de cançons, textos improvisats que l'editorial ha tingut l'encert de remarcar en vermell per fer-ne més patent i fàcil la lectura. La història acaba sent una comèdia musical sobre l'afany de superació i el valor de l'amistat que inclou dinou cançons perquè qui ho vulgui en faci un bon festival de fi de curs. 

He de dir que a mi els musicals sempre m'han molestat força. Però potser perquè mai els havia trobat en format de lectura, ja que aleshores, i aquí rau la virtut de l'autor, un s'adona de com de necessàries, lligades i coherents són les cançons enmig d'aquesta història. S'ha de felicitar l'editorial per la iniciativa, que tanta falta feia a la nostra llengua, i que esperem que no sigui una flor d'estiu. Un relat animat, i mai més ben dit, que us farà venir ganes de portar-lo a escena. 

Joan Portell -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada