dimarts, 5 d’octubre del 2021

LA PILOTA GROGA

FEHR, Daniel. La pilota groga

Takatuka, 2018.

ISBN: 9788417383053

La pilota groga és un llibre original, divertit, metaficcional i emparentat amb el funcionament de les pantalles. Fa les delícies del mediadors més moderns i hi ha qui diu que és el millor llibre del 2018. També fa les delícies dels infants, així que donem la benvinguda a un espai fantàstic de lectura compartida. L’il·lustrador brasiler ja ens va agradar en la seva explicació del poder autoritari a D’aquí no passa ningú!, en què dotava d’entitat el plec de les pàgines que esdevenia una frontera.

És el mateix que fa aquí, ja que és pel plec entre les pàgines que s’escola la pilota de tennis amb què estan jugant un nen i una nena. Per allà entraran a buscar-la, de manera que el plec passa a engrossir la llista d’entrades a mons imaginaris al costat de les llodrigueres, armaris o andanes de tren. La cerca voldrà dir anar endavant i endarrere per la numeració de les pàgines, tant per part dels protagonistes com dels lectors. Cada pàgina ofereix un espai divers -una festa de personatges estrambòtics, un món digital, la sabana africana, una pàgina blanca del llibre o el mateix cel amb un déu i uns angelets. I cada pàgina està tractada amb colors i tècniques singulars, des del pixelat a la fotografia. Els diàlegs s’insereixen amb bafarades acolorides de còmic i resulten especialment divertits els comentaris dels dos nens que remuguen, es fan els sorpresos, gestionen i accepten els incidents de la recerca d’una manera infantil i sofisticada alhora.

Cada element del continent i el contingut compte en aquest llibre tan acurat, ple d’al·lusions i detalls, que s’ofereix com un joc. Com diu el nen en un cert moment “Quina mena de llibre és aquest?”. Sens dubte, un que fa augmentar la consciència de la construcció de les ficcions narratives, tant en paper, com també en pantalla, i que ens fa sentir orgullosos i divertits experts en reconèixer la gràcia de cada detall.

Teresa Colomer -Gretel-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada