dilluns, 20 de setembre del 2021

LA LLUNA, LA TERRA I EL SOL

ESCALA, Jaume. La Lluna, la Terra i el Sol

Comanegra, 2018.

ISBN: 9788417188399

Carme Solé Vendrell és sens dubte una de les il·lustradores catalanes amb més projecció internacional, reconeguda, premiada i àmpliament publicada.

Amb una formació inicial en el camp de la pintura i el dibuix, es va sumar al grup d’artistes que als anys seixanta van començar a crear llibres al servei de la renovació pedagògica.

Des del seu primer llibre l’any 1968 fins ara, la seva il·lustració ha anat evolucionant,  fruit d’una voluntat constant de recerca i experimentació. D’aquells primers dibuixos simples, rígids, que jugaven amb les textures i el collage, fins als seus darrers treballs hi ha una clara explosió vital i personal.

Als anys noranta es publicarien dos llibres clau en la seva carrera: Els nens del mar s’edita a França l’any 1991, i La Lluna, la Terra i el Sol, a Düsseldorf l’any 1994, tots dos escrits per Jaume Escala. A casa nostra, aquest segon es publica l’any 2001 en una editorial dels mateixos autors, Magenta Universal Productions. I disset anys després, Comanegra en fa l'edició que avui presentem.

Aquest llibre va marcar l’inici del camí que menaria Solé Vendrell de nou cap a la pintura, on trobaria finalment aquella llibertat expressiva que estava buscant. La il·lustradora agafa tres elements naturals, cossos celestes despullats, i amb un clar homenatge al seu admirat Joan Miró compon una obra singular, única i hipnòtica, donant vida i sentiments a la Lluna, la Terra i el Sol.

Servint-se de la força del guaix, amb una pinzellada lluminosa, matèrica, que s'escapa de la pàgina a sang, coneixerem la dansa que cada nit té lloc al cel, quan la Lluna gira al voltant de la Terra i la Terra gira al voltant del Sol.  

Comparant l'edició actual amb la de 2001 hi ha dos canvis significatius. L'edició actual té un format més petit i s'ha optat per incorporar enmig de les il·lustracions el text de Jaume Escala que, abans, apareixia inserit en una franja blanca a la part inferior de les pàgines. Cada lector triarà quina versió el convenç més. Potser la nova s'apropa més al que ha de ser un àlbum il·lustrat, però servidora preferia la versió gran, espectacular per compartir amb un grup d'infants.

Glòria Gorchs -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada