dijous, 19 de novembre del 2020

JO, ALFONSINA

    

NEGRESCOLOR, Joan. Jo, Alfonsina

Thule, 2020

ISBN: 9788416817719

Quan Alfonsina Strada va complir deu anys, el seu pare li va fer un regal que li va canviar la vida: una bicicleta. Des de llavors, va intentar buscar el seu espai en un món tradicionalment dominat per homes. Amb aquesta idea es resumeix la trajectòria vital de la primera i única dona a competir juntament amb els homes en curses com ara el Giro d’Itàlia, una pionera de la participació femenina en aquest esport a qui aquest àlbum ara ret homenatge.

Joan Negrescolor dedica aquest llibre a les dones que, com Alfonsina, no es rendeixen mai. Sense aprofundir en detalls biogràfics i amb un text sintètic i pensat per als petits lectors, la narració avança amb fluïdesa mitjançant un relat de tossuderia infantil i resistència que s’allunya, per sort, d’altres publicacions similars més feixugues i pretensioses, com les que darrerament proliferen al mercat editorial, i se centra, en canvi, en el gust d’explicar una història.

L’il·lustrador se serveix del seu estil inconfusible a l’hora de reforçar la senzillesa d’aquest text. L’esclat cromàtic a què ens té acostumat, doncs, s’accentua de nou amb composicions barroques i abarrotades que s’enquadren dins d’un urbanisme esquemàtic i molt particular en què conviuen tot un seguit de personatges sovint de formes desproporcionades però d’una gran personalitat estètica. A més, les il·lustracions demanen una segona lectura pels detalls i la metainformació implícita que contenen, com ara les notícies sobre la declaració de la guerra.

Coneguda com «la Reina del Pedal», Alfonsina ha trobat en Negrescolor un biògraf excel·lent que ha transformat la seua lluita particular en un àlbum que ha tingut cura de tots els detalls. També de les guardes, que enceten la història amb una panoràmica del poble i la conclouen convertint-nos en els espectadors del que sempre va somiar.

Clara Berenguer Revert

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada