dimecres, 9 de març del 2011

LA MARIQUITA GRUÑONA


CARLE, Eric. La mariquita gruñona. Editorial Kókinos 2004.
ISBN 978-84-8834273X.

Hem escollita aquest àlbum de la marieta però, podríem haver triat qualsevol dels altres fantàstics llibres d'aquest professor i il.lustrador nord-americà (amb museu propi) on els insectes són els protagonistes: El grillo silencioso, La pequeña oruga glotona... Tots ells són àlbums que conviden al nen al joc a través de les pàgines retallades, foradades, o fins i tot reproduint el so del grill en obrir la darrera plana del llibre. Son àlbums que també per aprendre conceptes bàsics com els dies de la setmana, les hores, els contraris gran-petit, dia-nit, sol-lluna,... i a més a més per conèixer aspectes i curiositats de la vida dels insectes o alguns misteris de la natura (una insignificant eruga es transforma en una preciosa papallona).
Carle empra la vistosa tècnica del collage per il.lustrar els seus llibres, inclús s'ha dit que el seu és un "collage impressionista" pels colors intensos que utilitza. El paper de fons és sempre blanc, amb la qual cosa les imatges de colors tan vius i alegres ressalten encara més.
A la Mariquita Gruñona ens relata una història circular que comença quan surt el sol a les cinc del matí i finalitza cap a les sis de la tarda.(...)
La història està basada en la repetició d'una mateixa estructura de frase, recurs amb el qual s'aconsegueix atraure l'atenció del petit lector. A mesura que el relat avança ens trobem animals cada cop més grossos i la lletra del text també es va fem més grossa. El sol puja i baixa a través d'onze petites pàgines encapçalades per rellotges pels quals transcorre el dia d'hora en hora fins que es fa de nit.
El llibre ensenya als nens a no barallar-se i a ser amables i educats. De fet, la marieta malhumorada té totes les de perdre si posa en pràctica el seu capficament en barallar-se amb algú més gran que ella i corre el risc a més de quedar-se sense gens de l'esmorzar. (...)


Mª Carme Carrera. Biblioteca Sant Bartomeu Alpicat
[Revista Nou Pinetell. Abril 2007]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada