divendres, 25 de febrer del 2011

LES BRUIXES

DAHL, Roald. Les bruixes. Empuries. Barcelona. 2004 ISBN: 84-7596-086-3

Quan Roald Dahl va començar a escriure per a nens era ja un autor consagrat de relats tocats pel sofisticat sentit del suspens, sovint, escabrosos i terrorífics. Són narracions construïdes amb una tècnica perfecta però que pateixen una certa fredor. En els seus llibres infantils s'adverteix aquest mateix domini de l'ofici, amb l'afegit d'un element de calor humà que dota d'una nova ànima a la seva escriptura.

A les bruixes s'adverteixen amb claredat les constants principals de la seva obra per a nens, molt variada, d'altra banda, pel que fa a l'edat dels seus destinataris, registres narratius i temàtics. Un nen perd als seus pares en un accident de trànsit i queda a cura de la seva àvia. Quan van a un hotel a passar les seves vacances, coincideixen amb una convenció de bruixes d'Anglaterra, camuflades sota la tapadora de la Reial Societat per a la Prevenció de la Crueltat amb els Nens. Junts aconseguiran desbaratar els perversos plans de les bruixes, però al preu que el nen es queda convertit en ratolí per efecte d'una terrible poció. El final és un dels més bells, commovedors i arriscats de la literatura infantil.

La seqüència d'esdeveniments està dosificada per mantenir l'interès del lector en una intriga. En el desenvolupament predomina l'acció i se succeeixen els moments d'espant, sorpresa i humor. Per a això utilitza un estil directe però acurat. Abunden els diàlegs i les descripcions són sempre substancioses. Els personatges estan construïts amb gran solvència. Cada un presenta una personalitat molt definida en la que s'accentuen els trets més acusats. Els dolents són perversos, lletjos i despietats. Els personatges positius tenen una bondat natural, res afectada, sense falsedats, i es mostren ingenus i vulnerables en el seva debilitat. Malgrat tot, el bé triomfa sobre l'enorme poder del mal a base d'enginy i valentia.

S'ha de destacar la important funció que, com a la resta de llibres de Dahl, exerceixen les il·lustracions de Quentin Blake. Els seus dibuixos, aparentment senzills i espontanis, presenten un dinamisme i una expressivitat de gran eficàcia.

D.G.V.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada