divendres, 25 de febrer del 2011

EN PANXO



SANTOS, Antonio. En Panxo
Pontevedra, Kalandraka 2004
ISBN: 84-95730-59-6

En Panxo és un elefant que viu en una selva on tot és com ha de ser. En Panxo és terrenal i s'encapritxa d'alguna cosa que ningú li aconsella. Una cosa que té a veure i molt amb l'home. L'home i els animals de la selva són incompatibles. L'home és la perdició. Tots ho saben, en Panxo no. En Panxo és obstinat.

Antonio Santos sap que buscar l'originalitat és el camí més segur per no trobar-la. També sap que l'originalitat és una "bella tela de quadres" per a tots els escriptors. Potser per això no busca altra cosa que el plaer d'explicar històries sinceres, properes.

En Panxo és una faula senzilla, que no mediocre, sense adjectius grandiloqüents, amb les paraules justes. Una història que avança cap a un final tràgic, demolidor si l'autor no hi posa remei. Hi posa remei. I mirem al cel. Panxo, Panxo ...

Antonio Santos no només crea els seus textos, també els il·lustra. En aquest cas aparta els pinzells i es calça unes tisores. Talla, retalla, modela i enganxa cartolines de colors. Sense exuberàncies, sense artificis escenogràfics, l'espai perfectament planificat, les figures humanes una mica rígides. I ens ve al cap Matisse quan, minvat físicament, reinventa a la seva manera l'esperit del collage.

Daniel Nesquens. Revitsa Babar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada