dilluns, 9 de setembre del 2024

I VAN SER FELIÇOS I VAN MENJAR ANISSOS

CALI, Davide. I van ser feliços i van menjar anissos

Coco Books, 2023.

ISBN: 9788412723601

Amb un títol que habitualment és la frase que tanca els contes populars és com comença aquest àlbum de Davide Cali i Naida Mazzenga. Una nena escolta les històries que li explica el seu pare abans d’anar a dormir, però li sorgeixen un reguitzell de preguntes, com «I després què va passar amb la Caputxeta?, i amb la Cendroseta?, i amb la Blancaneu?». Sort que l’enginy del pare per trobar respostes convincents i originals acaba de convèncer aquesta protagonista postmil·lennista que no en té prou amb el desenllaç ordinari i previsible de les narracions tradicionals. 

En comptes del temible llop o la moralitat sovint inclosa en les produccions de tradició oral, el relat de Cali inclou canvis importants: els escenaris llunyans es transformen en indrets contemporanis, i els personatges, en una desfilada de població laboralment activa. Així, tots els protagonistes es representen vinculats a la seva activitat principal: la Caputxeta ara és empresària, la Bella Dorment és model publicitària de matalassos, la Sireneta ha canviat l’arpa i la lira per ser barista, i el flautista d’Hamelin d’instrument. La peça s’enriqueix amb les il·lustracions de Mazzenga, amb les quals lliga perfectament i que afegeixen una interessant proposta gràfica i un excel·lent domini del color i de l’espai.

Tot plegat, l’àlbum és una proposta divertida i altament contemporània que adapta amb habilitat les narracions tradicionals al context social i laboral actual. Potser Cali volia donar respostes —sense silencis ni censures— a noves generacions cada vegada més incentivades a qüestionar les tradicions. I amb això demostra que els contes populars són una valuosa ficció que cal preservar, perquè ofereixen sempre noves lectures i noves maneres de ser adaptats i interpretats. 

Cristina Correro -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada