dimecres, 27 de desembre del 2023

PARAULES DE CARAMEL

MOURE, Gonzalo. Paraules de Caramel

Kalandraka, 2022.

ISBN: 9788418558429

Fa vint anys, Anaya editava un llibre preciós, Palabras de Caramelo. A finals de 2022 se'n va publicar una edició especial per celebrar-ho, i per primera vegada podrem llegir-lo en català dins la col·lecció en tapa dura «Set Llegües» de Kalandraka. Cal destacar, a més, la traducció excel·lent de Pau Joan Hernández i que les il·lustracions de María Girón afegeixen a la nova edició la bellesa i sensibilitat que mereixen les paraules de Gonzalo Moure.

Paraules de Caramel narra el dia a dia d’en Kori, un nen de vuit anys que viu en un camp de refugiats sahrauí. És sordmut i reconeix les paraules amb els moviments dels llavis. El seu millor amic és en Caramel, un jove camell, al qual visita des que va néixer i amb qui té unes converses a partir del que creu reconèixer en els moviments dels llavis de l’animal. Motivat per tot el que li diu en Caramel, li demana a la mestra que l’ensenyi a llegir i escriure. Des de llavors sempre porta un quadern per poder plasmar tot el que creu que li explica el seu amic: uns preciosos textos en vers que expressen els pensaments i les emocions, sobretot les que sorgeixen de la seva amistat:

Hi ha als núvols uns camells blancs

que pasturen herba de cotó

i beuen als pous del cel...

Hi ha al sol camells daurats,

que beuen aigua

i pasturen herba de foc.

Un llibre que parla de l’amistat, de l’amor, del respecte i de la superació, escrit amb un llenguatge pausat, carregat de bellesa, que junt amb les il·lustracions realistes de la María Girón, en colors càlids i saturats, aporten a la trama la sensibilitat que demana la història.

Marta Martí -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada