dilluns, 20 de novembre del 2023

LA TERCERA MÀSCARA

SANTOS, Care. La tercera màscara

Edebé, 2022.

ISBN: 9788468355900

La tercera màscara parteix d'un fet real, la història d'una noia de catorze anys que va deixar morir la seva filla després del part i la va llançar a un contenidor. L'estructura inicial és pròpia d'una novel·la negra, en què es presenten testimonis diversos per aclarir els fets. Més endavant, la trama evoluciona cap a una novel·la psicològica que aprofundeix en la vida de la Diana, la protagonista. Això ens permet entendre que, tot i cometre un acte monstruós, en realitat és una víctima. Entre les causes hi trobem el divorci traumàtic dels pares, la soledat i desemparament en què viu a casa i el maltractament psicològic a què la sotmet constantment la seva mare.

En aquesta obra Care Santos reprèn ambients propers als de l'exitosa sèrie iniciada amb Mentida. A més de qualitat de la seva prosa, a La tercera màscara hi ha valors literaris molt destacables. El primer és l'encert en la tria de l'estructura, lligada a una creença japonesa que explica que les persones ens mostrem a través de tres màscares. La primera és superficial, la segona es reserva a les persones que ens coneixen i la tercera és molt més personal i està amagada. D'aquesta manera a la novel·la van apareixent els mateixos fets, però a mesura que els testimonis són més propers a la protagonista podem entendre-la molt millor. Un altre punt fort de la novel·la és l'aprofundiment en la caracterització de tots els personatges, en especial el retrat esfereïdor de la protagonista, una nena atemorida i indefensa.

Per tot plegat ens trobem davant d'una obra duríssima, alhora que absolutament recomanable per no quedar-nos amb una visió superficial de fets com els que hi apareixen. I també davant una proposta molt vàlida per ser comentada en un club de lectura.

Enric Codina -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada