dilluns, 20 de febrer del 2023

EINSTEIN: EL FANTÀSTIC VIATGE D'UN RATOLÍ A TRAVÉS DE L'ESPAI I EL TEMPS

KUHLMANN, Torben. Einstein: el fantàstic viatge d'un ratolí a través de l'espai i el temps

Joventut, 2022.

ISBN: 9788426147561

Aquesta és la quarta entrega on apareix el ratolí o els ratolins aventurers de l’alemany Torben Kuhlmann (1989), que l’han catapultat a la fama dins del món del llibre infantil. El primer de la sèrie, Lindbergh, l’agosarada història d’un ratolí volador (Joventut, 2014) fou el seu projecte fi de carrera, i ha estat traduït a més de vint idiomes. Els altres dos, dedicats a l’astronauta Armstrong i a l’inventor Edison, han seguit la seva estela.

Els motius que porten a l’autor a elaborar-los, diu ell, són la seva passió pels avenços tecnològics i l’entusiasme per la ciència-ficció i l’aventura, i potser per aquests motius ens trobem davant d’una proposta de llibres il·lustrats que són diverses coses alhora: d’entrada, una història d’aventures protagonitzada, en aquest cas, per un ratolí que vol tirar enrere en el temps per poder assistir a una fira de formatges a la qual ha arribat tard; per altra banda, una història en la qual el personatge es trasllada al temps i al lloc on vivia Einstein i ens fa quatre pinzellades de la seva vida i les seves investigacions, i per tant, el conjunt esdevé una barreja de ficció i de no-ficció que avança en un perfecte equilibri, sustentada i lligada per un text precís i especialment embolcallada per unes il·lustracions realistes i altament documentals, que el converteixen també en llibre de coneixements, completat amb un annex detallat, amb informació sobre el personatge, la seva trajectòria i les seves aportacions.

Un llibre ideal per a infants de mitjana edat, que es trobaran davant d’una aventura atractiva i entraran amb contacte amb un personatge de la història.

Kuhlmann no crea uns llibres innovadors, ans al contrari, les seves obres tenen un to d’altre temps i un estil més aviat clàssic, però ofereix un producte propi, particular i diferenciat dins del panorama actual de la literatura infantil, que és sustentat per una il·lustració precisa i de gran qualitat, i per una combinació equilibrada de realitat històrica i fantasia.

Pep Molist -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada