dilluns, 30 de gener del 2023

LA TRIBU QUE PUT

GRAVEL, Èlise. La tribu que put

Litera Libros, 2018.

ISBN: 9788494843945

La tribu que put és un clan format per nens i nenes que viuen sense supervisió adulta amb plena autonomia i harmonia amb la natura en un campament a l’altra banda de la muntanya dels Grans Pins. El nom de la banda prové de l'olor que desprenen, ja que mai es banyen, mai es pentinen i mai es vesteixen. La cap de la colla és la Fanette, una nena sàvia i justiciera que sempre salva tots els companys i companyes de retornar a l’orfenat.

La canadenca Elise Gavel ens descriu a través d’aquesta faula moderna, amb enginy i claredat, les aventures solidàries i ecosostenibles d’aquest grup infantil. Gravel recorre a l’humor, als diàlegs i a un narrador omniscient per fer fluir el text i ridiculitzar el poder, a vegades absurd, del món adult. Aquest to queda plenament complementat amb les imatges de la parisenca Magali Le Huche, que amb un traç dinàmic, vibrant i expressiu omple les pàgines amb un fotimer de detalls.

L’obra es va publicar a França ja fa uns quants anys, i celebrem que Litera Libros n’hagi reeditat una nova traducció al català, ja que en altres mercats, com el dels Estats Units, el llibre ha estat censurat. I és que La tribu que put convida a repensar hàbits, rutines i obligacions que s’imposen sovint als infants. És un àlbum irreverent, jocós i original, una oda a la llibertat en la qual els adults no sortim gaire ben parats.

Cristina Correro -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada