dilluns, 18 de juliol del 2022

EL BIBLIOBÚS DE L'ANT

MOORE, Inga. El bibliobús de l'Ant

Baula, 2021.

ISBN: 9788447945085

Nascuda a Sussex, criada a Austràlia i finalment instal·lada de nou a Anglaterra, Inga Moore (1945) és sobretot coneguda per les seves magnífiques il·lustracions de grans clàssics de la literatura universal, com El vent entre els salzes o El jardí secret.

Al llarg de més de quaranta anys de carrera, Moore també ha publicat un bon nombre de llibres d’on és autora tant de les il·lustracions com del text. És el cas d’El bibliobús de l’Ant, un conte il·lustrat on retrobem els animals protagonistes d’una obra anterior que aquí no s’ha traduït: A house in the woods (2011). Si en aquella ocasió el llibre girava entorn de la copropietat, aquesta vegada Inga Moore fa un al·legat a favor de la mediació lectora.

L’Ant és un excel·lent narrador de contes però un dia se li acaben les històries. Sorprenentment, cap dels animals del bosc té llibres, de manera que marxa a ciutat a buscar-ne a la biblioteca pública. De tornada, la sala d’estar de casa l’Ant s’omple de veïns que volen escoltar històries. L’experiència és tan exitosa que l’Ant pren consciència que caldrà alguna cosa més que uns préstecs puntuals.

L’Ant encarna la figura del bibliotecari ideal, una mena de Geneviève Patte que treballa per crear la necessitat lectora i després organitza un servei d’extensió bibliotecària per fer arribar els llibres allà on calgui.      

Més enllà de la lliçó (polítiques culturals?) que s'amaga darrere aquesta història amable i simpàtica, cal buscar el valor del llibre en la posada en escena d’Inga Moore. La seva capacitat per crear escenaris i personatges és admirable. Les il·lustracions, de línia negra i en aquarel·la, i la composició de la pàgina són d’estil clàssic, amb una calidesa que convida a entrar-hi ràpidament, però amb un punt d’humor que sorprèn.   

Els animals antropomòrfics que poblen el llibre, malgrat mantenir l'aspecte animal, tenen un gest, una expressió i una actitud del tot humanes que fan somriure constantment. L’atmosfera que es crea a cada pàgina, plena de detalls, transmet pau, calma i felicitat.

Qui no voldria fugir a viure dins d'aquest llibre, en un entorn rural amb un veïnat tan ben avingut, i seure a la vora del foc mentre un amic li llegeix en veu alta Winnie-the-Pooh? Qui no voldria treballar en una biblioteca on es pugui muntar un bibliobús amb només una trucada?

Glòria Gorchs -Faristol-

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada