dimarts, 17 de maig del 2022

NOU MESOS

DRUVERT, Hélène. Nou mesos

Maeva, 2020.

ISBN: 9788417708757

La il·lustradora Hélène Druvert ens presenta un nou títol en què, com ja va fer a Anatomia, ha col·laborat amb el seu pare, el doctor en medicina Jean-Claude Druvert, que garanteix la qualitat dels continguts. A això cal sumar-hi, com ja és habitual en la seva obra, una presentació espectacular que s’articula entorn de les il·lustracions i, sobretot, dels nombrosos encunys i solapes que identifiquen els llibres de gran format característics d’aquesta autora.

Els continguts es presenten en dobles pàgines: la de l’esquerra, normalment reservada per a un text continu amb una tipografia molt triada, partit pel títol de l’apartat, que se situa al centre de la pàgina i que aporta personalitat al conjunt. El text expositiu descriu amb precisió científica tot el procés de concepció i gestació d’un bebè, explora totes les possibilitats –les diverses formes de fecundació, les variades modalitats de part o les formes d’alletament– i ens permet conèixer com es desenvolupa l’embrió humà, tant pel que fa a la seva anatomia com als seus sentits i percepcions. El text científic, com hem dit, incorpora el vocabulari tècnic necessari, remarcat tipogràficament per mitjà de negretes, i que està tan ben explicat que no requereix glossari.

La pàgina dreta es reserva més aviat per a les il·lustracions en una paleta de colors plans molt vius, que interpreten el text i l’enriqueixen amb nova informació per mitjà d’esquemes i diagrames. Aquesta disposició es trenca sovint amb la intercalació de pàgines desplegables, de pestanyes que «destapen» noves informacions, i d’encunys amb transparències molt interessants, que permeten al lector interactuar amb el llibre. I precisament és aquest treball amb el paper allò que caracteritza d’una manera més clara la producció de l’autora, tant per l’eficàcia que els diversos artefactes presenten des del punt de vista de la presentació de la informació com per l’altíssima qualitat de la seva factura.

Una proposta excel·lent, que aprofita totes les potencialitats dels àlbums il·lustrats per divulgar coneixement, però que redueix una mica la seva eficàcia per la manca d’un índex i d’un sumari, que ens permetrien de localitzar més fàcilment les informacions.

Mònica Baró -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada