dimarts, 1 de febrer del 2022

RIGO I ROC: 28 HISTÒRIES DEL ZOO I DE LA VIDA

 

PAULI, Lorenz. Rigo i Roc: 28 històrias del zoo i de la vida

Pagès, 2019.

ISBN: 9788413030708

Al llarg de vint-i-vuit històries se’ns narra la vida quotidiana i l’amistat entre dos personatges dispars i complementaris d'un zoo de ciutat: un jove ratolí curiós i amb ganes d'aprendre, i un vell lleopard savi i cansat de ser observat.

L’estructura narrativa i el llenguatge utilitzat mantenen les característiques de les obres per a primers lectors: capítols breus, un narrador omniscient, abundants diàlegs, una sintaxi simple i repetitiva, jocs de paraules i petites dosis d’humor. Però l'aparent simplicitat es complica amb les converses entre els protagonistes sobre temes reflexius i filosòfics com la confiança, el saber, la bellesa i la mort, o altres més inusuals i metaliteraris com la construcció dels desenllaços. El text es complementa amb les il·lustracions de Schärer i demostra, una vegada més, com aquest tàndem funciona d’allò més bé. Schärer es manté fidel al seu estil amb un traç realista i expressiu a l'hora de representar els estats d'ànim dels protagonistes, gairebé sempre sobre fons blancs, amb petits jocs tipogràfics, constants canvis de plans i perspectives, i amb històries visuals paral·leles que l’aparten del llibre il·lustrat tradicional i l'apropen a l’àlbum. 

La influència de Petit Os de Minarik i Sendak, i d'altres obres protagonitzades per animals com les de Janosch o Lionni són altament perceptibles, com també ho són les reminiscències de la realitat (Rigo és el nom d'un lleopard que va viure fa anys al zoo de Berna, ciutat natal de l'autor). La versió catalana ha canviat el títol original alemany, Rigo und Rosa, però no hi fa res, perquè el clima transmès és també «fan-tàs-tic», com diuen els protagonistes, i l’amable lectura ens fa aturar i reflexionar en aquest escenari de «pelatge calent i suau amb olor d’amistat».

Cristina Correro -Faristol-

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada