dimarts, 30 de novembre del 2021

PANDÈMIES

KULIK, Gosia. Pandèmies

Thule, 2020.

ISBN: 9788416817788

En aquest temps de pandèmia, han proliferat els llibres per a nois i noies que parlen de virus i bacteris, i de les malalties que provoquen. Aquest, però, va una mica més enllà de la mera descripció i revisa les diverses malalties víriques des d’un punt de vista més ampli, que combina una visió històrica i social amb una de més i biològica i mèdica.

El llibre, publicat originalment el 2017, tracta tota mena de malalties víriques que han afectat la humanitat i que, en alguns països, encara l’afecten, com la grip, el xarampió, l’Ebola, el còlera, la lepra, la verola, la sida, la malària, la tuberculosi, la febre groga, la pòlio, la sífilis, la pesta, el tifus i, és clar, aquesta edició de 2020 s’ha actualitzat per incorporar-hi la pandèmia provocada per la Covid-19. Naturalment, no tots aquests virus han provocat pandèmies, i en aquest sentit el títol és una mica equívoc però, segurament, molt oportú.

L’obra aporta informació rigorosa sobre els diversos virus, explica com s’han estès pel món, quines circumstàncies n’han facilitat la propagació i en quines èpoques ho han fet. També detalla quins són els símptomes que identifiquen les malalties i quins efectes provoquen, a curt o llarg termini, en les persones que les pateixen. A més, exposa de quines maneres la humanitat ha mirat de combatre aquests virus i com, històricament, alguns dels procediments barrejaven la màgia, l’astronomia i les supersticions, fins que a partir del segle XIX la invenció de les vacunes va permetre erradicar algunes de les malalties més mortíferes. I s’hi incorporen notes biogràfiques de persones conegudes que han patit les malalties, però, sobretot, dels artífexs dels avenços per a la curació.

Cada capítol es dedica a una malaltia i els diversos textos es disposen de manera molt lliure, en tipografies variades impreses en tintes de colors, que es combinen amb unes il·lustracions que impacten per la seva expressivitat, que aporten un notable pes informatiu i que sovint ens expliquen allò que el text no pot, o no vol, explicitar. La pàgina, doncs, resulta complexa, i sovint es perd l’itinerari de lectura, tot i que s’ha tingut cura de relacionar les il·lustracions amb els textos de referència per mitjà d’unes línies de punts que ajuden a recuperar el camí.

Un llibre excel·lent, tant pel contingut com per la presentació, que ens farà entendre que la pandèmia que vivim no ha estat la primera ni serà la darrera, però que, a diferència d’altres èpoques, ara disposem de recursos eficaços per combatre el virus que l’ha provocat.

Mònica Baró -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada