dimarts, 31 d’agost del 2021

QUANT MESURA?

TRIUS, Mireia. Quant mesura?

Zahorí Books, 2020.

ISBN: 9788417374532

Quina bona idea la de Zahorí de recuperar aquest llibre fantàstic, aparegut amb el títol 10 cabells junts o quant mesura un mil·límetre i publicat per Imaginàrium l’any 2011!

El llibre potser havia passat una mica desapercebut aquí, però no així en altres països, si tenim en compte que, en aquell moment, se’n van fer versions en francès, en italià, en alemany, en portuguès, en xinès i en coreà. En un treball conjunt remarcable, els autors del text i de les il·lustracions ens expliquen les diverses mesures —de longitud, d’àrea, de pes, de temperatura i de temps— a partir d’exemples ben quotidians, fàcilment comprensibles pels més petits i que als més grans ens fan somriure per sota el nas.

Així, descobrim que una mosca domèstica mesura un centímetre, com un gra d’arròs llarg; que un mes és el temps que duren les vacances dels pares i les mares a l’estiu, que 13 exemplars en tapa dura del llibre Harry Potter i les relíquies de la mort pesen 10 quilograms o que 10 camps de futbol de porteria a porteria mesuren un quilòmetre. Alguns exemples, però, potser ja no seran fàcils d’identificar per als nens d’ara, com els 8 CD que, un darrere l’altre, mesuren un metre... ben bé igual que mig jugador de bàsquet professional! Al final de cada apartat s’hi proposa una activitat, que caldrà fer, segur, amb algun adult: com buscar la distància entre dos punts geogràfics per mitjà del Google Maps, o mesurar les dimensions de la cuina de casa o cronometrar quants petons pots fer als pares en un minut.

Mònica Baró -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada