dimarts, 31 d’agost del 2021

IRENE LA VALENTA

STEIG, William. Irene la valenta

Blackie Little, 2018.

ISBN: 9788417059354

L’editorial Blackie Books s’ha proposat recuperar l’obra de William Steig (Nova York, 1907- Boston, 2003), dibuixant i caricaturista de renom universal en revistes com The New Yorker, i autor de gran prestigi en l’àmbit de la literatura infantil.

Doctor de Soto i la història d’Irene la valenta són els dos primers títols apareguts, dues petites joies editades de forma molt acurada.

A Irene la valenta no ens trobem algunes de les constants dels contes de Steig, com els animals humanitzats protagonistes, i l’humor, tot i ser-hi, és més subtil que no pas satíric. És un humor resultat del contrast entre la magna odissea a superar i la petita heroïna protagonista. Aquest contrast, aquesta exageració, ens atrapa com a lectors, ens neguiteja, però, alhora, fa evident la valentia de la petita Irene, i per extensió, dels infants lectors.

Amb un traç espontani, línia negra gruixuda i colors vius, Steig fa avançar la història combinant text i il·lustració, amb una falsa senzillesa, amb un to proper i alhora entranyable que fa que ens enamorem de seguida de la Irene, agraïda i dolça amb la seva mare i, sobretot, amb ganes de demostrar que ja és gran per ajudar a casa.

En definitiva, un llibre per regalar a primers lectors, per llegir en veu alta a infants més petits o per compartir amb pares a qui els costa adonar-se que els fills són molt espavilats, es fan grans i aviat camparan sols.

No és justament aquest el sentit dels contes clàssics: el viatge, el conflicte, transgredir i tirar endavant malgrat les dificultats?

Potser això és el que fa gran Steig: que en els seus contes els infants s'enfronten als problemes i no estan protegits en núvols de cotó.

Glòria Gorchs -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada