dilluns, 24 de maig del 2021

EL LEO NO ÉS CAP EXTRATERRESTRE


GÓMEZ DOMÍNGUEZ, David. El Leo no és cap extraterrestre

Libre Albedrío, 2020.

ISBN: 9788412074673

Amb l’embruix del llenguatge, la literatura ens permet veure el món des de noves mirades i comprendre millor realitats que no són la nostra. I és així com l’àlbum que tenim a les mans, mitjançant un ús simbòlic de la paraula i la imatge, busca explicar-nos la particular manera que té el Leo, un nen amb trastorn de l’espectre autista (TEA), de relacionar-se amb l’entorn.

Un seguit de metàfores amb animals presenten el protagonista com un nen que s’expressa i viu les emocions d’una manera diferent de com ho fan la majoria d’infants que té a prop. Tot d’una, coneix una nena que comparteix la seva mirada i li descobreix una nova manera de comunicar-se, a partir de pictogrames. 

David Gómez i Susana Peix presenten un text breu i concís, el just i necessari per comprendre un relat en què el pes expressiu recau principalment en les il·lustracions. Carolina Luzón combina personatges d'estil realista dibuixats a llapis, en blanc i negre, retallats i disposats en un magnífic collage, on afegeix tocs de color mitjançant tècniques diverses que il·luminen unes escenes d’allò més evocadores.

És una llàstima que en un text tan breu hi hagi una errada ortogràfica a les pàgines centrals que minva la pulcritud d’una edició en cartoné que estèticament té una molt bona presència.

Un àlbum certament interessant que corre el perill de ser vist només com un instrument didàctic per treballar sobre l’autisme i no com el que pensem que sobretot hauria de ser, una obra que ens descentra i ens explica que mirar el món d’una manera diferent no vol dir ser pas un extraterrestre.

 

Marc Alabart -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada