dilluns, 3 de maig del 2021

DESCONEGUTS


LOZANO GARBALA, David. Desconeguts

Edebé, 2018.

ISBN: 9788468334622

David Lozano (Saragossa, 1974) va guanyar el Premi Edebé de literatura juvenil amb aquesta novel·la, que s’emmarca dins el gènere de misteri i policíac, un gènere que ha cultivat amb èxit al llarg de la seva carrera literària. 

A Desconeguts, els ingredients que es posen en joc són pocs, però que ningú s’equivoqui i pensi en una novel·la simple o previsible. Al contrari, aquest és justament el mèrit del llibre: amb només tres escenaris, quatre o cinc personatges i un curt espai de temps, l’autor és capaç de bastir una intriga molt convincent.  

Lozano juga amb capítols curts que s’intercalen per mostrar-nos allò que està passant en tres moments i espais diferenciats. En un bar de l’estació de Sants hi ha la primera cita d’una parella que fa mesos que flirteja per internet. Alhora, en un segon escenari situat als afores de Barcelona la subinspectora Irene Castell investiga un aparent suïcidi en un barranc. I, finalment, l’autor inclou alguns fets ocorreguts dos mesos abans en una residència d’estudiants.  

Partint d’aquestes tres situacions, que entrarien dins una realitat normalitzada, Lozano ens acull, ens explica, i a poc a poc se’ns emporta cap al seu terreny. Allò que semblava una evidència comença a despertar-nos sospites. Girem pàgines enrere per fer comprovacions, comencem a tenir dubtes, preguntes. Lozano controla en tot moment el ritme, i la dosificació que fa de la informació és mil·limètrica. La trama avança fins a sorprendre’ns amb un parell de cops d’efecte i, a poc a poc, ens adonem de com han evolucionat psicològicament alguns dels personatges.

Una novel·la, doncs, que té tots els ingredients que podem demanar a una història de misteri: intriga, sorpresa i una trama ben lligada. Però, a més a més, protagonitzada per una parella, la Lara i en Wilde, que funcionen com un mirall de com els joves es mouen i es relacionen actualment a través de les xarxes socials: lliguen, organitzen cites a cegues i, per molt romàntica que sigui la situació, tenen el mòbil sobre la taula.   

Glòria Gorchs -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada