dimarts, 1 de desembre del 2020

JA SOC UN GNOM!

ALCÁNTARA, Ricardo. Ja soc un gnom!

Mars, 2020

ISBN: 9788412009675

Preveure el nou títol que recuperarà la col·lecció «Mars» s’ha convertit en un joc per als que fa anys que campem per aquest món de la literatura infantil. Quin llibre d’autoria catalana és mereixedor de tornar a circular pel mercat editorial, per a plaer dels nous lectors i com a part essencial del patrimoni literari del país?

Aquest cop s’ha seleccionat un dels llibres de la mítica col·lecció «Els Cinc Sentits» d’Aura Comunicació, una editorial que als anys noranta, amb Ramon Besora al capdavant, es va caracteritzar pel seu treball en projectes editorials tancats, amb una voluntat d’innovació i qualitat que molt sovint es troba a faltar.

La col·lecció estava formada per cinc llibres independents però reunits en un estoig, cada un dels quals feia referència, de forma més  o menys subtil, a un dels cinc sentits. Ricardo Alcántara signava tots els textos però cada llibre tenia el seu il·lustrador, tots ells autors de primera fila: Gusti, Javier Serrano, Xan López Domínguez, Jesús Gabán i Joma.

Joma era just l’il·lustrador de Ja soc un gnom!, el títol que recupera ara «Mars», mantenint el format allargat i, evidentment, l’ús de la pàgina negra impresa amb tipografia blanca, singularitat estètica de la col·lecció. El disseny de la pàgina està molt ben pensat, jugant amb l’amplada de la caixa de text i la disposició i mida de les il·lustracions, sempre al servei de la història.

El text d’Alcántara és descriptiu, poètic i sensorial, i com tots els grans textos, té tantes capes com possibles lectors. Explica la història d’un gnom, però al cap i a la fi ens parla de com de petits som en la immensitat de la natura. Cada primavera al bosc neixen un munt d’éssers diminuts, però només els que són capaços de sobreviure sols tot l’hivern i passar la Gran Prova es convertiran en autèntics gnoms. Joma trasllada a la perfecció aquesta idea, dibuixant la nostra petitesa davant el món, i el ritme i moviment de la nostra lluita diària per sobreviure a la gran prova.

Quan tanquem el llibre ens queden dues endevinalles per resoldre. Una és explícita, la que respon el Nan al final de l’aventura. L'altra no: a quin dels cinc sentits fa referència el conte?

Glòria Gorchs

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada